58 minut temu, Arek77 napisał:Drodzy Forumowicze
W najbliższym czasie planuje zakup kilku szczepek acropor (4-6) do obsadzenia górnych płaskich powierzchni skały. Mam obecnie jedną akrę, która jest u mnie od ok 8 miesiecy. Wieczorem ładnie polipuje, kolorek tez ma ładny, ale nie zauwazyłem przyrostów. Moim zdaniem może do byc spowodowane dość niskim pH (w mniejszym i obecnym baniaku od poczatku pH wacha się pomiedzy 7,7-7,9 ..... od czasu spada do 7,7 lub rosnie do 8). Obecnie Ca utrzymuje na poziomie ok 400, Mg ok 1280, kH 7,5-8. NO3 testem kropelkowym niewykrywalne PO4 na Hance ok 0,01.
Po worowadzeniu szczepek akr planuję podnieść (powoli w ciagu ok 2 mies.) KH do ok 10-11, Ca do poziomu ok 450-480, Mg - 1350-1400 i zacząć utrzymywac na takim poziomie.
Mam wrażenie, że przy obecnych poziomach Ca i kH i przy dosc niskim pH SPS-y mają problem z kalcyfikacją i rozwojem szkleletu.
Co sądzicie o moich planach? Czy zostawić tak jak jest - bo jest jak na moje oko w miare stabilnie? Czy próbowac kombinować? I co moze ewentualnie pójść nie tak?
Moim zdaniem masz całkiem dobre parametry. Jak podciągać kH to max. 8,0-8,5. Powyżej tego LPSy będą grymasić. Ja kH utrzymuję ok. 8, acry rosną, lpsy pompują się i jest ok. Pozdr., tomko
P.s. Przy kH 10-11 Twój piękny Quadri już nie będzie taki piękny.
P.s.2. Na acry musi konkretnie dmuchać, inaczej nie będą rosły, poza tym może brakuje im mikro? Stront, jod, bor? Dozujesz coś czy tylko podmianki?