Skocz do zawartości

Historia edycji

Słony leszcz

Słony leszcz

Godzinę temu, sith114 napisał:

Na zagranicznych forach możesz się podoktoryzować ;)
Dyskusje na ten temat są ;)

Ale wiesz jak to jest z zagranicznymi forami, dużo tam różnych teorii i chyba niestety nie wszystkie mają pokrycie w faktach i autentycznym doświadczeniu. 

Że Na2CO3 stosuje się interwencyjnie, jako "bufor", to wiem. Ale czy się do ciągłej suplementacji nadaje? Czy nie zaburzy " równowagi jonowej" itd...? Albo np nie spowoduje strącenia nagłego węglanu wapnia lub magnezu?

Technicznie, to wychodzi mi, że trzeba by zrobić roztwór 53g (0.5 mola) Na2CO3 na 1L, żeby móc go stosować zamiennie z roztworem 84g (1 mol) NaHCO3. I wtedy cała reszta (dawki, dodatki mikro) bez zmian, co jest fajne. KH by było ok, kalcyfikacja chyba też. Nie wiem tylko jak taki płyn podbije ph (o ile zmieni się ph po dodaniu x ml płynu), oraz obawiam się trochę strącenia węglanów.

Słony leszcz

Słony leszcz

46 minut temu, sith114 napisał:

Na zagranicznych forach możesz się podoktoryzować ;)
Dyskusje na ten temat są ;)

Ale wiesz jak to jest z zagranicznymi forami, dużo tam różnych teorii i chyba niestety nie wszystkie mają pokrycie w faktach i autentycznym doświadczeniu. 

Że Na2CO3 stosuje się interwencyjnie, jako "bufor", to wiem. Ale czy się do ciągłej suplementacji nadaje? Czy nie zaburzy " równowagi jonowej" itd...? Albo np nie spowoduje strącenia nagłego węglanu wapnia lub magnezu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.