Skocz do zawartości

Historia edycji

tomko

tomko

53 minuty temu, chris_ek napisał:

Nie wiem czy się ze mnie nabijasz czy prowokujesz?... Owszem, ale stosunek bardzo mocno zależy od rodzaju i składu pokarmu bo pisałeś, że tylko w ten sposób dostarczasz nutrienty.

Ani jedno ani drugie :) Już wyjaśniam. Z grubsza rozchodzi się o współczynnik Redfielda. Skoro na wódeczce bez uprzedniego pomiaru fosforanów, azotany ładnie spadły z 10-15 ppm do wartości <1 i przy okazji nie było żadnych plag w postaci cyjano i innych paskudztw, to oznacza, że stosunek NO3/PO4 jest mniej więcej optymalny, a co za tym idzie w domyśle i jedno i drugie poszło w dół. Aktualnie NO3 trzymam poniżej 1 korygując dawkę wódki, plag brak. Zwierzęta mają się dobrze jak widać na załączonych obrazkach.

53 minuty temu, chris_ek napisał:

Nie wiem czy się ze mnie nabijasz czy prowokujesz?... Owszem, ale stosunek bardzo mocno zależy od rodzaju i składu pokarmu bo pisałeś, że tylko w ten sposób dostarczasz nutrienty.

Czyli ryb nie karmisz tylko korale?

Oczywiście, że karmie ryby - nawet codziennie, dostają raz mrożonki, raz suche płatki, 2x tydz. algi nori. Witaminy dla rybek do pokarmu. Nie stosuje suplementów w domyśle ulepszaczy, boosterów tzn. aminokwasów, mikroelemetów etc. Tylko podstawowy Baling  (wodorowęglan z domieszką wodorotlenku sodu, chlorek wapnia bezwodny, SBS) no i kalkwasser jak pisałem wyżej. SBS aktualnie firmy Reef Flowers, prochy z allegro jakie są w danej chwili dostępne - najcześciej HadronScientific, Aktyn albo Warchem - nie widzę żadnej różnicy w jakości, oczywiście CZDA.

Pozdr.,

tomko

tomko

tomko

52 minuty temu, chris_ek napisał:

Ani jedno ani drugie :) Już wyjaśniam. Z grubsza rozchodzi się o współczynnik Redfielda. Skoro na wódeczce bez uprzedniego pomiaru fosforanów, azotany ładnie spadły z 10-15 ppm do wartości <1 i przy okazji nie było żadnych plag w postaci cyjano i innych paskudztw, to oznacza, że stosunek NO3/PO4 jest mniej więcej optymalny, a co za tym idzie w domyśle i jedno i drugie poszło w dół. Aktualnie NO3 trzymam poniżej 1 korygując dawkę wódki, plag brak. Zwierzęta mają się dobrze jak widać na załączonych obrazkach.

52 minuty temu, chris_ek napisał:

Oczywiście, że karmie ryby - nawet codziennie, dostają raz mrożonki, raz suche płatki, 2x tydz. algi nori. Witaminy dla rybek do pokarmu. Nie stosuje suplementów w domyśle ulepszaczy, boosterów tzn. aminokwasów, mikroelemetów etc. Tylko podstawowy Baling  (wodorowęglan z domieszką wodorotlenku sodu, chlorek wapnia bezwodny, SBS). SBS aktualnie firmy Reef Flowers, prochy z allegro jakie są w danej chwili dostępne - najcześciej HadronScientific, Aktyn albo Warchem - nie widze żadnej różnicy w jakości, oczywiście CZDA.

Pozdr.,

tomko

tomko

tomko

39 minut temu, chris_ek napisał:

Ani jedno ani drugie :) Już wyjaśniam. Z grubsza rozchodzi się o współczynnik Redfielda. Skoro na wódeczce bez uprzedniego pomiaru fosforanów, azotany ładnie spadły z 10-15 ppm do wartości <1 i przy okazji nie było żadnych plag w postaci cyjano i innych paskudztw, to oznacza, że stosunek NO3/PO4 jest mniej więcej optymalny, a co za tym idzie i jedno i drugie poszło w dół. Aktualnie NO3 trzymam poniżej 1 korygując dawkę wódki, plag brak. Zwierzęta mają się dobrze jak widać na załączonych obrazkach.

45 minut temu, chris_ek napisał:

Oczywiście, że karmie ryby - nawet codziennie, dostają raz mrożonki, raz suche płatki, 2x tydz. algi nori. Witaminy dla rybek do pokarmu. Nie stosuje suplementów w domyśle ulepszaczy, boosterów tzn. aminokwasów, mikroelemetów etc. Tylko podstawowy Baling  (wodorowęglan z domieszką wodorotlenku sodu, chlorek wapnia bezwodny, SBS). SBS aktualnie firmy Reef Flowers, prochy z allegro jakie są w danej chwili dostępne - najcześciej HadronScientific, Aktyn albo Warchem - nie widze żadnej różnicy w jakości, oczywiście CZDA.

Pozdr.,

tomko

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.