4 godziny temu, Aqua Fish napisał:Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o stosowaniu wodorotlenku sodu.
Na co zwrócić uwagę , jakie są minusy / plusy , do jakiego roztworu ballinga dodajesz i ile gram , czy zauważyłeś że kh wzrasta ?
Czy przy każdym ballingu można stosować NaOH
Z góry dzięki
40g NaOH zastępuje 80g NaHCO3 - aktualnie mieszam w proporcji 120/160 g na 5 l co utrzymuje pH w granicach 7,9 w nocy - 8,15 w dzień, przy podaży buforu kH 110ml/d.
Oczywiście zwiększając proporcje na korzyść NaOH będziesz podbijał PH. Proporcje zatem trzeba ustalić indywidualnie w zależności od zbiornika, zapotrzebowania na bufor kH, pory roku etc.
Mieszanina to bufor kH wobec tego dozujesz tyle ile potrzebuje baniak, żeby utrzymać kH na odpowiednim poziomie, a niejako przy okazji podbija się pH - zależy to od proporcji mieszania przy rozrabianiu roztworu.
Plusy:
- wg mnie najlepsza metoda utrzymania pH jeśli ktoś stosuje ballinga
- mieszanina dużo lepiej się rozpuszcza niż sam NaHCO3 - najpierw rozpuszczam w wodzie NaOH a potem dodaje wodorowęglan
- w zależności od potrzeb można podawać w rożnych proporcjach, żeby utrzymać kH i podbić pH
Minusy:
- trzeba uważać przy rozrabianiu, ze względu na NaOH
- należy podawać najlepiej bezpośrednio na pompę obiegową bo wytrąca się osad
- trzeba częściej wymieniać wężyki do pomp perystaltycznych (choć ja musiałem zrobić to dop. 1x od czasu jak stosuje 2 lata)
- należy podawać takiego ballinga w dawkach podzielonych - ja stosuje podaż w 24 dawkach co 1h - więc bez pompy perystaltycznej się nie obejdzie
Można stosować przy każdym o ile sam go rozrabiasz - ostatnio jest trend na gotowce.
Pozdr.,
tomko