Pastwiłem się trochę. Na razie nie pisałem bo jutro powinna dojechać Pukani i chciałem mieć porównanie.
Ale przywiozłem starą skałę rafową która miałem na balkonie a która nie zmieściła mi się kiedyś do akwarium i do sumpa.
Jeśli chodzi o lekkość to jest porównywalnie. Przywiozłem też kawałek D-D z eRybki i jak na moje oko to jest to dokładnie to samo co przysłali mi z CoralHouse. Do CH nie udało mi się jeszcze dodzwonić.
Przeprowadziłem maleńki test na skałkach odnośnie "chłonności" wody. Ale może na początek parę zdjęć do porównań.
Skała D-D z eRybki.
Stara skała rafowa z balkonu
To też skała rafowa z balkonu:
I cały zestaw - od lewej, górny rząd 1) Indonesian z CH 2) Indonesian z CH 3) D-D eRybka 4) stara rafowa
dolny rząd od lewej 5) stara rafowa 6) stara rafowa
Każda z tych skał została była wysuszona, nie miała kontaktu w ostatnim czasie z wodą a przynajmniej ja o tym nic nie wiem.
Odpowiednio:
1) 495g
2) 535g
3) 1380g
4) 1730g
5) 303g
6) 370g
Każda ze skał trafiła na 30 minut do wody RO. Po wyjęciu i odcieknięciu wody została zważona ponownie.
1) 525g czyli 30g więcej
2) 573g czyli 38g więcej
3) 1450g czyli 70g więcej
4) 1882g czyli 152g więcej
5) 335g czyli 32g więcej
6) 447g czli 77g więcej
Nie mniej wyniki te niewiele mówią w takiej formie z racji, że każda skała miała inna wagę, dlatego przeliczyłem wzrost wagi na kg skały
1) 60,6g na kg
2) 71g na kg
3) 50,72g na kg
4) 87,9g na kg
5) 105,61g na kg
6) 208,1g na kg
Jak widać ostatnia skałka po prostu chłonie wodę jak gąbka. Ta brazowa rafowa wypada znacznie gorzej od tego kawałka, nie mniej z wyglądu ta biała 6 wygląda na mega porowata, widać pełno kanalików na zbliżeniach. Jutro jesli do mnie dotrze Pukani to również zrobię taki test. Co do D-D czy Indonesian z CH to jednak coś tej wody chłonną - rzekłbym nawet, że nie tak mało. Dalsze testy wkrótce