1 godzinę temu, Słony leszcz napisał:A gdzie taka cena i rozmiar opakowania CaCl2 od AF? Bo wg mnie wapń jest pakowany po 850g tylko (właśnie po 33zł praktycznie wszędzie). Co do sprzedawców z allegro, to w większości są to profesjonalne sklepy, być może lepiej się znające na chemii niż AF. Do tego często chemia jest od stanilab, więc też nie jakieś zmiotła. Wreszcie, nie zdziwił bym się wcale, gdyby "gotowe" proszki były gatunku technicznego, w końcu nigdzie żadnej deklaracji czystości nie ma.
Wracając do tematu, ja kupuję zamiennie cz i czda, zależy co akurat znajdę w rozsądnej cenie (czyli nie warchem:-) Nie kupuję gatunku technicznego.
Masz rację - kH buffer 33 pln za 1,2 kg. Ale CaCl2 850g za 27 pln. Przy moim zużyciu ok 150 ml płynów na dobę zostanę przy gotowcach. Pewnie kilka pln można by urwać, ale jednak stosuję chemię dedykowaną do akwarium i przynajniej w teorii producent ponosi w tej kwestii za nią odpow. Pozdr.
1 godzinę temu, palaeo napisał:Ha, widzę, że sprowokowałem dyskusję :-)
Wiem oczywiście, że cz i czda różnią się czystością - w tle było też moje niezadane pytanie o opłacalność kupowania gotowców. Mam zbiornik 325 brutto, ok 345 l wody netto netto (po odliczeniu szkła, skały i piachu) w obiegu (ale w przyszłym tygodniu, po drobnej przeróbce sumpa będzie ok. 360 l w obiegu) i pytanie - czy kombinować samemu, czy zdać się na gotowce.
Zbiornik ma głównie LPSy, trochę miękkasów i dwie małe (póki co) montipory, do tego sporo ślimaków i już trochę glonów wapiennych (na skałach i nieskrobanej tylnej szybie); zalany 1 marca. Na razie dozuję KH , które udało mi się ustabilizować na poziomie 7.7, Ca po podmianie jest ok. 410, a w ciągu 5 dni spada do 390, czyli dziennie schodzi ok. 4 ppm.
Przy takim zbiorniku kup gotowe proszki - taka jest moja rada. Pewnie będziesz lał 30-40 ml /dobę aktualnie. Gdybym dostał proszki czda w cenie zbliżonej do gotowca to pewnie bym zmienił. Pozdr., tomko