4 godziny temu, Arek77 napisał:A czemu tak z grubej rury? To dosyć niebezpieczna substancja.
Zapytałem z ciekawości, bo daję w niewielkich ilościach NaOH jak mi spadnie pH poniżej 7.7. Wczoraj mi się kończył i chciałem zrobić nowy roztwór, owtorzyłem szafkę z odczynnikami i moim oczom ukazał się KOH, więc zastanowiło mnie, czy zamiast NaOH można by użyć równie bezpiecznie KOH.
2 godziny temu, sumka33 napisał:Wodorotlenek potasu jest bardzo silną zasadą a jego roztwór wodny pochłania z powietrza dwutlenek węgla z wytworzeniem węglanu potasu i jest ogromnie żrący - należy go przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Może nie doprecyzowałem, chodziło mi o roztwór taki jak NaOH, w moim przypadku 0.1 - 0.2 molowy.
1 godzinę temu, Tester napisał:żeby nie było że bez merytoryki to z chemicznego punktu widzenia można. Wodorotlenek potasu podniesie potas w akwarium. Tak samo zresztą jak cyjanek potasu.
Wiem, że podniesie, chodziło mi o to, czy można go stosować zamiennie z NaOH z tym, że KOH podnosiłby dodatkowo potas.
PS. Rozumiem, że według Ciebie jony CN- w baniaku nie będą szkodliwe dla rafy? Czy piszesz tak tylko, żeby coś napisać?