Skocz do zawartości

Historia edycji

klossowski

klossowski

56 minut temu, norbi2222 napisał:

Ze względu na podniesienie potasy to ja bym nie stosował, szczególnie jako zamiennik NaOH.

No jasne, ale według moich obliczeń mogę dodać koło 2g KOH czyli jakieś 170 ml roztworu 0.2 molowego. Chciałem tylko zapytać, czy dodanie takiego roztworu nie spowoduje wytrącenia jakichś niebezpiecznych dla rafy substancji i nie będzie miało innego szkodliwego działania. Nie chodziło mi o stosowanie samego KOH w Ballingu, bo wiadomo, że po dwóch dniach potas by poleciał w kosmos :clowning Raczej chodziło mi o to, że jak w ballingu w celu podbicia magnezu dodaje się zamiast części CaCl2 MgCl2, to czy analogicznie zamiast części NaOH można bezpiecznie podać KOH i tym samym podbić potas do właściwego poziomu.

klossowski

klossowski

45 minut temu, norbi2222 napisał:

Ze względu na podniesienie potasy to ja bym nie stosował, szczególnie jako zamiennik NaOH.

No jasne, ale według moich obliczeń mogę dodać koło 2g KOH czyli jakieś 170 ml roztworu 0.2 molowego. Chciałem tylko zapytać, czy dodanie takiego roztworu nie spowoduje wytrącenia jakichś niebezpiecznych dla rafy substancji i nie będzie miało innego szkodliwego działania. Nie chodziło mi o stosowanie samego KOH w Ballingu, bo wiadomo, że po dwóch dniach potas by poleciał w kosmos :clowning Raczej chodziło mi o to, że jak w ballingu w celu podbicia magnezu dodaje się zamiast części CaCl2 MgCl2, to czy analogicznie zamiast części NaOH można bezpiecznie podać KOH i tym samym podbić potas.

klossowski

klossowski

44 minuty temu, norbi2222 napisał:

No jasne, ale według moich obliczeń mogę dodać koło 2g KOH czyli jakieś 170 ml roztworu 0.2 molowego. Chciałem tylko zapytać, czy dodanie takiego roztworu nie spowoduje wytrącenia jakichś niebezpiecznych dla rafy substancji i nie będzie miało innego szkodliwego działania. Nie chodziło mi o stosowanie KOH w Ballingu, bo wiadomo, że po dwóch dniach potas by poleciał w kosmos :clowning Raczej chodziło mi o to, że jak w ballingu w celu podbicia magnezu dodaje się zamiast części CaCl2 MgCl2, to czy analogicznie zamiast części NaOH można bezpiecznie podać KOH i tym samym podbić potas.

klossowski

klossowski

39 minut temu, norbi2222 napisał:

No jasne, ale według moich obliczeń mogę dodać koło 2g KOH czyli jakieś 150 ml roztworu 0.2 molowego. Chciałem tylko zapytać, czy dodanie takiego roztworu nie spowoduje wytrącenia jakichś niebezpiecznych dla rafy substancji i nie będzie miało innego szkodliwego działania. Nie chodziło mi o stosowanie KOH w Ballingu, bo wiadomo, że po dwóch dniach potas by poleciał w kosmos :clowning Raczej chodziło mi o to, że jak w ballingu w celu podbicia magnezu dodaje się zamiast części CaCl2 MgCl2, to czy analogicznie zamiast części NaOH można bezpiecznie podać KOH i tym samym podbić potas.

klossowski

klossowski

27 minut temu, norbi2222 napisał:

No jasne, ale według moich obliczeń mogę dodać koło 2g KOH czyli jakieś 150 ml roztworu 0.2 molowego. Chciałem tylko zapytać, czy dodanie takiego roztworu nie spowoduje wytrącenia jakichś niebezpiecznych dla rafy substancji i nie będzie miało innego szkodliwego działania. Nie chodziło mi o stosowanie KOH w Ballingu, bo wiadomo, że po dwóch dniach potas by poleciał w kosmos :clowning Raczej chodziło mi o to, że jak w ballingu w celu podbicia magnezu dodaje się zamiast części CaCl MgCl2, to czy analogicznie zamiast części NaOH można bezpiecznie podać KOH i tym samym podbić potas.

klossowski

klossowski

2 minuty temu, norbi2222 napisał:

No jasne, ale według moich obliczeń mogę dodać koło 2g KOH czyli jakieś 150 ml roztworu 0.2 molowego. Chciałem tylko zapytać, czy dodanie takiego roztworu nie spowoduje wytrącenia jakichś niebezpiecznych dla rafy substancji i nie będzie miało innego szkodliwego działania. Nie chodziło mi o stosowanie KOH w Ballingu, bo wiadomo, że po dwóch dniach potas by poleciał w kosmos :clowning

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.