Skocz do zawartości

Historia edycji

tomko

tomko

1 godzinę temu, palaeo napisał:

Dobry wieczór,

w moim baniaku miałem jakiś czas temu stopniowy spadek KH, który wyrównałem preparatem do wyrównywania KH i obecnie jest dość stabilne - waha się między 7.7 a 8.0. Chciałem zacząć ballinga, ale powinienem chyba podnieść najpierw Ca - obecnie ~380. Czy zrobić to podając teraz sam roztwór CaCl2, czy jakoś inaczej? I czy w tym czasie lać też roztwór do KH (i ma się wydzielac NaCl w tej reakcji)?

Pozdrawiam,

Mikolaj

Jak masz jakąkolwiek masę koralową tak, że potrzebujesz balinga, to lej wszystkiego po równo od początku ale w małych dawkach np. 1/2 tego co wynika z obliczeń. Moim zdaniem lanie w nierównych dawkach powoduje, że w konsekwencji parametry się rozjeżdżają. Zasadą pierwotnego balinga jest lanie po równo i to się sprawdza zakładając, że masz konsumentów Ca2+. Pozdr., tomko

10 minut temu, palaeo napisał:

Dzięki - ale czy w czasie podbijania Ca ciągle podbijać też KH, czy KH podbić do 8.5, przerwac dozowanie i podbic Ca (bo zakladam, ze jesli bede to robil oddzielnie, to reakcja CaCl2+Na2HCO3 nie zajdzie)?

Bardziej pilnuj poziomu Ca. W przypadku Kh margines bezpieczeństwa jest duży. Jak miałem na początku nawet ok. 12. Potem zacząłem po trochu redukować, zmniejszając dawki wszystkich płynów a i konsumpcja zrobiła swoje.

tomko

tomko

Dobry wieczór,

w moim baniaku miałem jakiś czas temu stopniowy spadek KH, który wyrównałem preparatem do wyrównywania KH i obecnie jest dość stabilne - waha się między 7.7 a 8.0. Chciałem zacząć ballinga, ale powinienem chyba podnieść najpierw Ca - obecnie ~380. Czy zrobić to podając teraz sam roztwór CaCl2, czy jakoś inaczej? I czy w tym czasie lać też roztwór do KH (i ma się wydzielac NaCl w tej reakcji)?

Pozdrawiam,

Mikolaj

Jak masz jakąkolwiek masę koralową tak, że potrzebujesz balinga, to lej wszystkiego po równo od początku ale w małych dawkach np. 1/2 tego co wynika z obliczeń. Moim zdaniem lanie w nierównych dawkach powoduje, że w konsekwencji parametry się rozjeżdżają. Zasadą pierwotnego balinga jest lanie po równo i to się sprawdza zakładając, że masz konsumentów Ca2+. Pozdr., tomko

8 minut temu, palaeo napisał:

Dzięki - ale czy w czasie podbijania Ca ciągle podbijać też KH, czy KH podbić do 8.5, przerwac dozowanie i podbic Ca (bo zakladam, ze jesli bede to robil oddzielnie, to reakcja CaCl2+Na2HCO3 nie zajdzie)?

Bardziej pilnuj poziomu Ca. W przypadku Kh margines bezpieczeństwa jest duży. Jak miałem na początku nawet ok. 12. Potem zacząłem po trochu redukować, zmniejszając dawki wszystkich płynów.

tomko

tomko

Dobry wieczór,

Pozdrawiam,

Mikolaj

tomko

tomko

Godzinę temu, palaeo napisał:

Dobry wieczór,

Pozdrawiam,

Mikolaj

Jak masz jakąkolwiek masę koralową tak, że potrzebujesz balinga, to lej wszystkiego po równo od początku ale w małych dawkach dawkach np. 1/2 tego co wynika z obliczeń. Moim zdaniem lanie w nierównych dawkach powoduje, że w konsekwencji parametry się rozjeżdżają. Pozdr., tomko

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.