Skocz do zawartości

Historia edycji

Sagerrak1

Sagerrak1

32 minuty temu, dadario napisał:

@Sagerrak1 A możesz opisać jak wyglądał przeprowadzony przez Ciebie test??? To znaczy zastanawia mnie na ile może być miarodajny. 

Robiłem go dla siebie, po dziwnych przyrostach PO4.
Niemiarodajnym można nazwać każdy taki test prowadzony poza systemem - bo nie wpływa na niego całe życie obecne w akwarium
a jednocześnie
Niemiarodajnym można nazwać każdy test w systemie - bo ma na niego wpływ milion czynników z systemu 
:D

Mój test wyglądał tak:
1l świeżej wody z podmiany + 1ml AB+/1ml polyp booster/ 1ml rozrobionego na papkę reefroids
oczywiście osobne 3 pojemniki litrowe

pomiar hanką tuż po rozrobieniu i pomiar po 24h 

W przypadku reefroids możnaby się spodziewać wyższych wyników w systemie po tym, jak pokarmem zajmą się bakterie czy koralowce pozostawiając po sobie uwolnione z białek fosforany. 
Niemniej test miał na celu wykryce sprawcy, który podnosi fosforany natychmiast.
wypadło na polyp booster, 1:1000 a ten mi wyjeżdża z granatu we wręcz czarny płyn lecąc tym samym sporo poza skalę hanki. Skala hanki to 0,6ppm czyli przy optymistycznym nastawieniu, że 0,6 to tylko 0,6, to sugerowany 1ml na 240l podbija mi fosforany o 0,0025ppm po podaniu

P.S. Kolor sugerował znacznie więcej niż 0,6ppm :P

Sagerrak1

Sagerrak1

31 minut temu, dadario napisał:

@Sagerrak1 A możesz opisać jak wyglądał przeprowadzony przez Ciebie test??? To znaczy zastanawia mnie na ile może być miarodajny. 

Niemiarodajnym można nazwać każdy taki test prowadzony poza systemem - bo nie wpływa na niego całe życie obecne w akwarium
a jednocześnie
Niemiarodajnym można nazwać każdy test w systemie - bo ma na niego wpływ milion czynników z systemu 

Mój test wyglądał tak:
1l świeżej wody z podmiany + 1ml AB+/1ml polyp booster/ 1ml rozrobionego na papkę reefroids

W przypadku reefroids możnaby się spodziewać wyższych wyników w systemie po tym, jak pokarmem zajmą się bakterie czy koralowce pozostawiając po sobie uwolnione z białek fosforany. 
Niemniej test miał na celu wykryce sprawcy, który podnosi fosforany natychmiast.
wypadło na polyp booster, 1:1000 a ten mi wyjeżdża z granatu we wręcz czarny płyn lecąc tym samym sporo poza skalę hanki. Skala hanki to 0,6ppm czyli przy optymistycznym nastawieniu, że 0,6 to tylko 0,6, to sugerowany 1ml na 240l podbija mi fosforany o 0,0025ppm po podaniu

Sagerrak1

Sagerrak1

21 minut temu, dadario napisał:

a jednocześnie

Mój test wyglądał tak:

wypadło na polyp booster, 1:1000 a ten mi wyjeżdża z granatu we wręcz czarny płyn lecąc tym samym sporo poza skalę hanki. Skala hanki to 0,6ppm czyli przy optymistycznym nastawieniu, że 0,6 to tylko 0,6, to sugerowany 1ml na 240l podbija mi fosforany o 0,02ppm po podaniu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.