43 minuty temu, SmauG napisał:Szczerze, to patrzyłem właśnie na Jebao, ale na niższe modele (kierując się opiniami że pompa powinna być 10x litrażu). Maksymalna rozpatrywana przeze mnie wcześniej to DCP-4000, a ona ma 80mm szerokości. Ma 4000L/h więc myślałem że dość zapasu na ewentualne 'skręcenie'. Warto wybrać większą? Bo przy zakupie od zera to różnica nie wyjdzie i tak jakaś kosmiczna.
Ta pompa ma wydajność 4000 l/h ale jak pompuje wodę na płasko, jak podnosi wodę na 1,5 metra jej maksymalna wydajność to .... 2000 l/h. Trzeba pamiętać o tym, że to są bardzo słabe pompy i czym wyżej pompują, tym wydajność spada dosyć mocno. Poza tym, zawsze lepsza większa, bo po pierwsze masz zapas, żeby ew. zainstalować jakiś filtr glonowy i coś takiego na tym samym obiegu, a po drugie jak pompa nie pracuje na max, to jest cichsza, mniej się zużywa i mniej się grzeje.
43 minuty temu, SmauG napisał:OK, a czy wtedy powinienem zastosować jakąś filtrację wpadającej wody?
Skarpeta, rollermat, jakaś gąbka, co chcesz. Odpieniacz to też filtracja mechaniczna.
43 minuty temu, SmauG napisał:Ale jaki poziom wody w ogóle powinienem utrzymywać w sumpie? Bo tu nie mogę znaleźć jakiś wskazań. I nie wiem jak wysokie powinienem robić przegrody.
To zależy od planowanego odpieniacza. Przegrody mogą być wyższe, ale będziesz wtedy musiał na czymś postawić odpieniacz.
43 minuty temu, SmauG napisał:Sklepy początkującym nie pomagają i nie dają opcji filtrowania produktów wg wielkości zbiornika. A szkoda W ogóle nie za bardzo widzę przedziały dla takich litrarzy. Są takie jak ten Tunze 9004 a potem juz że ponad 300L.
A czy można przesadzić z wielkością odpieniacza? Jakbym kupił taki np 300-500L?
Te litraże w opisach są tylko oriantacyjne i zazwyczaj mocno zawyżone. Najlepiej czytaj na forum jakie ludzie mają.
Pewnie, że można przesadzić z wielkością odpieniacza, będzie Ci wyjaławiał ze wszystkiego wodę. Poza tym, odpieniacz dobiera się ze względu na litraż, obsadę, resztę filtracji... Jak więcej ryb to większy odpieniacz. Widziałem 250l na Maxspeccie AD600 (niby na 1700l) i ledwie dawał radę.