Koleżanki i koledzy, pierwszy post, więc dzień dobry wszystkim!
Po latach przymiarek i odkładania tej decyzji, wspólnie z córką postanowiliśmy założyć nasze pierwsze akwarium Przekopałem tony postów i co nieco zgłębiłem temat. Poniżej opisuje to co wiem i co planuje. Byłbym wdzięczny za porady. Będę aktualizował swoją listę o Wasze uwagi.
Ogólnie założenie jest, żeby nie przekombinować. Niech akwarium stoi i cieszy oko. Sugestie upraszczające życie są mile widziane. Trochę mnie przerażają niektóre posty o ballingu, wódce, wykonywaniu tysiącu testów, bakteriach itd. Może nam się uda jakoś bez tego, a może musi przyjść na to czas...
Obsada:
Kilka ukwiałów, LPS, 2 błazenki, ekipa czyszcząca
Sprzęt:
- Akwa 64l: 40x40x40, opti white, silikon bezbarwny, szyba 5mm (ew. nano reef duo od Aquaela, ale, że oświetlenie do wymiany to się chyba nie opłaca)
- Na tył folia samoprzylepna niebieska lub czarna
- Podkład pod akwarium (jakaś pianka)
- Podkład po skałę wewnątrz akwarium (jakaś pianka)
- Filtr kaskadowy Aquael FZN-3 (nie mamy miejsca na sumpa, a akwa za małe na panel)
- Cyrkulacja – Jebao SW-2
- Brak odpieniacza (na samych podmianach polecimy)
- Lampa DIY 3x18= 54W – mam problemy i pytania, ale założę wątek w części DIY
- Grzałka 50w z termostatem ustawiona na 25 stopni C
- Czyścik
- Salimetr https://allegro.pl/oferta/salimetr-z-termometrem-9563708812 - kupiłem jednak refraktometr (dokładniejszy pomiar)
- Sól Aquaforest bo najpopularniejsza https://nano-reef.pl/forums/topic/45964-jaką-sól-używasz-ankieta/ - kupiłem jednak Instant Ocena (uboższa, na początek bez obsady wg. niektórych opinii będzie lepsza, później przy większej obsadzie zmienię)
- Jakaś plastikowa rurka do odciągania wody
- Cersanit cx5
W akwa:
- Skała żywa 7kg (w Warszawie jest teraz promocja w erybce) - jednak odpalę na suchej RRR
- Żywa woda - najlepiej jakbym wynegocjował w pakiecie zakup szkła, skały i wody (przyśpieszy dojrzewanie),
- Piasek Aragonitowy, gdzieś czytałem, że taki lepszy niż żywy - https://erybka.pl/product-pol-168-Korallen-Zucht-Aragonit-4-6-kg.html
- Siporax do filtra do kaskady (wyrzucam fabryczną gąbkę)
- Wata na górę do filtra – zwykła wata, taka z apteki
- Woda RO do dolewania – ze sklepu (nie mam filtra RO narazie)
- Solanka na podmianki - widziałem, że 1kg/30l wody, ale sprawdzę salimetrem żeby było 1,024.
Jak zakładam akwiarum?
-
układam skałę tak, żeby miała półki (na szczczepki), nie przylegała do ścian (łatwość czyszczenia), jeżeli jest żywa dbam, żeby była wilgotna w trakcie eksperymentów (spryskuje ją żywą wodą). Sklejam Cersanitem CX5. Wrzucam foty na forum i dostaję porady
- zalewam wodą, włączam pompę cyrkulacyjną i kaskadę, w ten sposób przez 7 dni „przedmuchuję” skałę
- cały syf zbieram z dna i dodaję piasku
- świecę lampą 4h dziennie i stopniowo coraz więcej, aż do 10h dziennie
- czekam 4 tygodnie,
- w między czasie dolewam wodę RO, w miarę systematycznie, żeby zasolenie było stabilne
- wymieniam watę w kaskadzie co 1-2 dni
- czyszczę szyby
- jak zejdą glony kupuję testy, żeby sprawdzić czy mogę wprowadzić życie - Jakie testy i co one znaczą - zdążę poczytać i dopytać, teraz się tym nie ekscytuje.
Po zasiedleniu:
- Podmiana raz w tygodniu 10l świeżą solanką
- Karmienie rybek i ukwiałów (jeszcze nie zgłębiłem tematu)
- Czyszczenie szyb i wymiana waty
- Montaż sterownika automatycznie włączającego światło, wschody/zachody, księżyc
- Montaż automatycznej dolewki
Pytania
- Czy coś jeszcze muszę dokupić? Jakieś pipety, dozowniki, sitka itd.?
- Czy do czasu wyprodukowania przeze mnie lampy mogę świecić zwykłym halogenem LED z Castoramy? Mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/halogen-led-lampa-reflektor-z-wtyczka-ciepla-30w-8396599047?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_oświetlenie&ev_adgr=Pozostałe&gclid=Cj0KCQiAqo3-BRDoARIsAE5vnaKKFVLPIu873W_fVTnNJjRdrwbM_I9rQpYyZdMRBMdBDikaMGvc7gEaAhgKEALw_wcB Nie chciałbym opóźniać startu. Oczywiście życia jeszcze w akwa nie będzie.
- Akwarium będzie stało na zwykłej szafce. Zakładam, że nie jest za ciężkie? Robiłem testy stając na szafce i jest ok, ale nie wiem jaki ma długoterminowy wpływ trzymanie akwarium na zwykłej drewnianej szafce? Macie jakieś doświadczenia?
- Czy solanka do podmian musi się „kręcić” w beczce przez 7 dni czy mogę wlewać te 10l od razu po zrobieniu?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady. Jak tylko zrobię zakupy - wrzucę foty