Skocz do zawartości

Historia edycji

goclik

goclik

53 minuty temu, Grzegorz Dyzma napisał:

Jednak poczatkową prace domowa trzeba odrobic samemu

Pełna zgoda. W poprzedniej wiadomości chciałem jedynie zaznaczyć, iż ilość wiedzy i jej obecny stan (brak zdjęć do opisów systemów czy rozwiązań, nie aktualne linki itp.) nie zachęcają do samodzielnej nauki. Z drugiej strony tak jak mówisz - kto będzie chciał to jakoś przez to przebrnie i wyjdzie mądrzejszy. 

53 minuty temu, Grzegorz Dyzma napisał:

Powtorze sie jescze raz przez pryzmat moich akwarystycznych lat morskich. Postep technologiczny, dostepnosc sprzetow, wysyp sklepów, ilosc urzytkownikow nie przełóżył sie proporcjionalnie do efektu jak w innych dziedzinach. 

Trochę źle na to patrzysz. Bo według mnie sama rosnąca popularność akwarystyki morskiej jest wystarczająco pozytywnym efektem. Co prawda ma to też pewne minusy, ale wydaje mi się, że plusów jest zdecydowanie więcej. Dla niektórych bowiem sukcesem jest posiadanie ukwiała i parki błazenków. Nie zawsze muszą to być wymagające spsy o zachwycających kolorach. Jasne - kto chce może stawiać przed sobą takie cele, ale nie można na ich podstawie oceniać całości. 

Są też osoby, które otwarcie mówią, że nie są pewni czy to hobby dla nich, ale chcą spróbować. I stawiają zbiornik według posiadanych na ten cel funduszy. Wciągnie ich to - super. Nie? To zlikwidują. I mają do tego prawo. Nie są ani gorsi, ani lepsi. A właśnie rozwój technologii im na to pozwala. 

Dla niektórych sukcesem jest przebiec maraton. Dla innego - zrobić kilka kroków.

Patrząc z jeszcze innej strony - nie wiem czego oczekujesz od nowości sprzętowych. Wszak w zasadzie każde ma na celu to samo - utrzymanie stabilnej biologii w akwariach. A biologii nie da się przyspieszyć. I nie ma takiego sprzętu, który to robi. W postępie w naszym hobby chodzi z grubsza o łatwość obsługi akwarium. Cyrkulatory na wifi, roller maty, komputery sterujące i inne cuda - nie skrócą cyklu i dojrzewania akwarium. Sprawiają jednak, że akwarysta może więcej czasu poświęcić na to po co stawiał akwarium - cieszyć się nim. Bo sprzęt może wiele zrobić za niego

goclik

goclik

45 minut temu, Grzegorz Dyzma napisał:

Jednak poczatkową prace domowa trzeba odrobic samemu

Pełna zgoda. W poprzedniej wiadomości chciałem jedynie zaznaczyć, iż ilość wiedzy i jej obecny stan (brak zdjęć do opisów systemów czy rozwiązań, nie aktualne linki itp.) nie zachęcają do samodzielnej nauki. Z drugiej strony tak jak mówisz - kto będzie chciał to jakoś przez to przebrnie i wyjdzie mądrzejszy. 

45 minut temu, Grzegorz Dyzma napisał:

Powtorze sie jescze raz przez pryzmat moich akwarystycznych lat morskich. Postep technologiczny, dostepnosc sprzetow, wysyp sklepów, ilosc urzytkownikow nie przełóżył sie proporcjionalnie do efektu jak w innych dziedzinach. 

Według mnie trochę źle na to patrzysz. Bo według mnie sama rosnąca popularność akwarystyki morskiej jest wystarczająco pozytywnym efektem. Co prawda ma to też pewne minusy, ale wydaje mi się, że plusów jest zdecydowanie więcej. Dla niektórych bowiem sukcesem jest posiadanie ukwiała i parki błazenków. Nie zawsze muszą to być wymagające spsy o zachwycających kolorach. Jasne - kto chce może stawiać przed sobą takie cele, ale nie można na ich podstawie oceniać całości. 

Są też osoby, które otwarcie mówią, że nie są pewni czy to hobby dla nich, ale chcą spróbować. I stawiają zbiornik według posiadanych na ten cel funduszy. Wciągnie ich to - super. Nie? To zlikwidują. I mają do tego prawo. Nie są ani gorsi, ani lepsi. A właśnie rozwój technologii im na to pozwala. 

Dla niektórych sukcesem jest przebiec maraton. Dla innego - zrobić kilka kroków.

Patrząc z jeszcze innej strony - nie wiem czego oczekujesz od nowości sprzętowych. Wszak w zasadzie każde ma na celu to samo - utrzymanie stabilnej biologii w akwariach. A biologii nie da się przyspieszyć. I nie ma takiego sprzętu, który to robi. W postępie w naszym hobby chodzi z grubsza o łatwość obsługi akwarium. Cyrkulatory na wifi, roller maty, komputery sterujące i inne cuda - nie skrócą cyklu i dojrzewania akwarium. Sprawiają jednak, że akwarysta może więcej czasu poświęcić na to po co stawiał akwarium - cieszyć się nim. Bo sprzęt może wiele zrobić za niego

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.