Nie znam sie na szkle i kwasach, ale przypomina mi to efekt """starej szyby w samochodzie"" Problem rozwiazuje wymiana. Jesli chodzi o akwarium to nie jest juz takie proste.
Szklo pod mikroskopem dla oka nie jest gładkie jak w dotyku pod palcem. Ma strukture, niestety nie gładka. Nie pamietam co do byl za przedmiot w szkole, ale samo doswiadczenie pamietam. Pokrywalismy rozne powierzchne woda a nastepne stykali ze soba razem. Dwie szybki z mala iloscia wody pomiedzy powodowały dosłownie efekt zassania ktore spowodowane bylo wypelnieniem wolnej przestrzenie i wypłynięcia powietrza. Koniec wykladu.
Nie wiem czy mamy w jezyku polskim tlumaczenie procesu, w jezyku angielskim jest to tzw glass delamination , glass discoloration.
Wżery, przebarwienia, spowodowane glownie czasem, promieniami UV, roznego rodzaju cieczami.
EDIT, znalazlem cos na moje wywody : innymi slowy szklo koroduje ""rdzewieje""
Korozja szkła rozpoczyna się wraz z adsorpcją wody na powierzchni szkła. Jony wodoru z wody dyfundują następnie do szkła i wymieniają się z jonami sodu obecnymi na powierzchni szkła. Wartość pH wody w pobliżu powierzchni szkła wzrasta, umożliwiając rozpuszczenie struktury krzemianowej
ZRODLO:
ZDJECIA: