19 minut temu, Arek77 napisał:A co dla Ciebie znaczy "dojrzewanie akwarium"?
Zamkniecie się cyklu azotowego i spadek no3 przypuszczalnie do 10. No2, po4- niewykrywalne.
23 minuty temu, montymick napisał:Jak będziesz lał bakterie to cykl azotowy się zamknie - bakterie się namnożą z tego co odda skała. Ale przy zaciemnieniu i braku dodatkowego pokarmu ( odchodów ryb ) na bank algeascrabber nie porośnie glonami. Pytanie po co chcesz zaciemniać akwarium? Staraj się świecić docelowym światłem na "pół gwizdka" i tylko przez część dnia. Później wydłużaj cykl świecenia oraz jasność.
Chcę zminimalizować ryzyko wystąpienia plag takich jak cyjano i dino. Przecież nie wpuszcze ryb po miesiącu żeby się dojrzewanie ruszyło. Jakby tak było to można by w pierwszym dniu wrzucić całą obsade- bo przecież szybciej dojrzeje.
Wiem że ilość bekteri i złoża na których się osiadają głównie zależą od obsady. Mamy większą obsade musimy mieć wydajniejszy system filtracji. Mamy skromną to wystarczy odpieniacz i tyle. Więc nie wiem czemu tu nie miałby się ruszyć cykl azotowy.
To takie moje luźne myślenie. Z tym że algeascrubber może nie porosnąć- no może tak być choć nie do końca.