Witajcie
W końcu zebrałem się do aktualizacji
akwarium kręci się ponad 3 miesiące
ostatnio wykonałem pierwsze icp
Trochę mało dokładny byłem przy pomiarze ca ale już to nadrobiłem
podnoszę powoli do poziomu 420
bez większych plag bordowy nalot na skałach prawdopodobnie cienka warstwa cyjano po przerzuceniu jednej skały do sumpa widoczne cofanie się nalotu
no3 barwa między 5a10
po4 mierzone hanna 713 okolo0.04
zasolenie 34 staram się utrzymywać 35 ppm
@Arek77 wybacz ze wcześniej nie odpowiedziałem podałem w ppm bo tak pokazuje moja Hanka 125 ppm to 7dkh
obecnie mam 135 ppm co daje 7.56 dkh
Dokładam korali i koryguje chce osiągnąć
warotsc 8dkh
to chyba tyle na temat liczb
Korale niektóre lepiej niektóre gorzej
Caulustrea i dunka zawsze napompowane
Milka polipuje
w zbiorniku pojawiła się tez glabra i ona tez się fajnie buja
akana czy micromusa napompowana w nocy wyciąga łapki
to tyle z fajnych
zoa uterhaos i małe zielone nazwy nie pamietam. pozamykane od początku próbowałem z cyrkulacja światem aminokwasami podniosłem po4 z zera i nic pomysły mi się skończyły przestałem walczyć czekam na dzień w którym się zaadoptują
caulstrea fluo spowolniła utratę tkanki ale co jakiś czas tracę po główce tez się z tym pogodziłem
zwierzęta zacznę od najmniejszych
slimaki columbele co chwile zostawiają jajka w nocy pojawiają się maluchy
mialem dwa duże trochusy chyba padły ze starości ale ostatnio zaobserwowałem ze zostawiły po sobie dwa maluchy
razem z glabra trafiła do mnie stomattela
smiga sobie w nocy po skale, posiadam także jednego nasariusa i babilonie
chcialbym kupić w przyszłości jeszcze pare nasariusow i globusa
W akwarium znajduje się krewetka czyszcząca żyje ale jest jakaś nieogarnięta rybki dosłownie w nią wpływają i czekają na serwisu ale ona chyba nie wie co ma robić
Ryby
od początku 2 błazenki
potem doszedł żółty hrysus
szybo się oswoił fajna rybka pływa i zagląda okiem co słychać w zakamarkach
ponoc zjada wirki jest u mnie pare sztuk na szybach ale nie widziałem zainteresowania
ostatnio przybyły 3 Antiasy są piękne i szalone jeden po kilku dniach wybrał się do komina po przerzuceniu znalaz sobie jamę i większość czasu w niej spędza ale widuje go pływającego z reszta a jak pojawia się jedzenie to tez zachowuje i je normalnie może trochę się otworzy z czasem