Dawka to wyłącznie eksperymenty akwarystów i nie licz że mogę odpowiadać za nią ... Po stanie tej euphylli powiem Ci że jednak nie masz nic do stracenia.
1. Opłukaj / pomachaj w wodzie akwariowej do góry nogami by zrzuciła trochę uszkodzonej tkanki. W osobnym naczyniu oczywiście.
2. Zostaw poza wodą na 5 min żeby się opróżniła z wody.
3. Przepłukać jak w 1.
4. Chemiclean 1/2 łyżeczki Saliferta! na 10l akwariowej ,2-3h kąpieli pod lekkim światłem żeby się nachlała erytromycyny.
To mój tryb postępowania
17 minut temu, jacek_kl napisał:Ta co pada odciąć i wymoczyć w Nifuroksazyd Gedeon Richter 200 mg, jedna kapsułka na 2 l wody z baniaka (dobrze wymieszać) 5 min moczenia później płukanie w wodzie z baniaka i napisz po czasie jak zadziało
O ile praktycznego punktu widZenia i efektów stosowania nifuroksazydu nie znam, tak w teorii wiem że takie nitrofurany są kompletnie nierozpuszczalne dlatego stosuje Się je w leczeniu biegunek, nie wiem jak zatem ma dobrze spenetrować tkankę.
Erytromycyna w chemiclean jest natomiast rozpuszczalna w wodzie.
A podzieliłbym ją rzeczywiście, bo lewa główka ma najmniejsze szansę i będzie przyczyną transferu choroby na prawą nawet po leczeniu. Leczyć obie ale osobno. Taśmówka Albo dremel, jak masz ciąć szczypcami To odpuść.