1 godzinę temu, dziadziol6 napisał:Spadek między komorą 1 a 2 jest w tej chwili 8cm .Co mam zrobić skoro zanurzenie odpieniacza podają od 20-30 cm
Podnieść wyżej przegrode miedzy 2 i 3. Co się stanie jak zrobisz przegrodę między 2 i 3 wyżej niż przegroda 1 i 2 mając na dole to 3cm podcięcie ? Woda żeby przelać się ponad przegrodę 2 i 3 musiałaby się bardzo spiętrzyć, co jest możliwe przy wyłączeniu pompy albo zapchaniu powrotu. Woda będzie dążyć do wyrównania poziomu w każdej komorze tak aby być w linii prostej. Komora 1 ma jedyny przelew góra wiec poziom pierwszej komory będzie co najmniej tak wysoki jak przegroda miedzy 1 i 2. Jesli przegroda 2 i 3 bedzie wyzsza niz 1 i 2 to poziom wody w komorze ustali sie maksymalnie na poziomie wody w komorze 1 (zakladajac ze nie ma spietrzenia w komorze 1). Dalej mamy trzecią komorę i przegrode rozdzielajaca 3 i 4. Poziom wody w komorze 3 nie moze byc nizszy niz przegroda 3 i 4. Moze byc natomiast wyzsza - ale to juz kwestia ilosci dodatkowej wody w obiegu, mocy pompy itp. Nie mniej można to tak wyregulować by poziom wody w komorze pompy 4 byl na wysokosci szyby rozdzielajacej ta komore, a nawet nizej. Nie wiem czy coś z tego mojego wywodu zrozumiesz, ale siegnij do zasady naczyń połączonych i zastanów się jak to działa