30 minut temu, Słony leszcz napisał:Na 60L to tak ze 20 sztuk co najmniej by pasowało. Pamiętaj, że dioda "3W" to tylko ok 2 - 2.5W realnie. I daj więcej cyjanu, super efekt daje, taki weselszy niż RB niebieski, do tego czerwone fluo podbija lepiej.
Co do driverów, to jakieś lipne muszą być lub coś źle podłączyłeś (zwarcie do radiatory może?). Ja mam celowo wszystkie pod korek załadowane (mniej są wtedy obciaciążone i mniejsze straty generują) i nic nie miga.
Podłączone jest raczej ok - bo ja tylko wymieniłem drivery tzn jeden wymieniłem - na starych nic nie miga - bo chciałem zwiększyć moc lamki o pare watów
Więc zapewne driver - ale sam już nie wiem
Wg mnie te 39W (no powiedzmy, że ok 30W) plus te 3m pasków 5630 w zupełności wystarczy . Takie 5630 to na prawdę już spora moc (16W na metrze) - a i sprawność pasków jest ponoć wyższa niż power ledów. Popraw mnie jeśli się mylę czyli razem: 39W (w rzeczywistości ok 30W) plus 48W z pasków - razem blisko 80W
A do tak niskiego akwarium (35cm) to myślę, że spokojnie światło dochodzi do dna akwarium.
Zobaczymy za miesiąc jak życie będzie funkcjonować.