Mateusz,
Patrzymy na system całościowo. Zmieniłeś światło (fakt że roztropnie bo stopniowo) lecz zaawansowany system filtracji w sumpie sie nie zmienił.
Gdy będziesz dokonywać dobrych korekt (dostrzegamy wiele metod filtracji) jest zawsze jakiś tego skutek długoterminowy.
Teraz doradzanie będzie polegać na preferencji i/lub wiedzy w poszczególnych obszarach każdego akwarysty.
Ja stawiam tezę, że głodują "jakościowo". Tzn mało kaloryczne światło a pod akwarium arsenał metod wzajemnie sobie przeszkadzający (refugium, DSB, odpieniacz, pelety, pewnie jakieś krople jeszcze są podawane) do dodatkowego zbijania parametrów; kwestią czasu było, że duża masa koralowa powoli zamiera. Moje rozwiazanie: wypisać na kartce jaki jest cel w prowadzeniu to akwarium (życie w sumpie czy koralowce (jakie ?) albo ryby itp itp a na drugiej cały ten arsenał co zastosowałeś. Dobrać metodę prowadzenia akwarium do celu, gdyż prosty system ma mało czynników do analizy. I jeszcze wątek poboczny - czy pompy cyrkulacyjne docierają swoim zmiennym nurtem wokół SPSów..
Powodzenia, jestem pewien że to rozwiążesz.