zrobiłem kolejny test ICP ale Fauna Marin . Wyniki zbliżone do tego z AF (ale generalnie do AF zaufania nie mam i pozostanę przy Fauna Marin).
Trafiłem idealnie z dozowaniem jodu i FE. Teraz koryguję Mangan (refugium żre tego manganu bardzo dużo).
Moje pierwsze wrażenie jest takie, że nie jest takie trudne samemu ustalić sobie dozowanie pierwiastków ale na pewno pierwsze dwa lata trzeba testy robić max co 3 miesiące (nawet pewnie częściej), aby ustalić jak działa akwa. Zamierzam podmieniać wode obecnie co 2 miesiące, potem się zobaczy. Nie mam trudnych spsów wiec jest większy margines ewentualnego błędu.
Co ciekawe moja alveopora padła mimo, że z badania ICP parametry wychodził OK (jedynie brak chromu) - i bądź tu mądry.
Znalazłem FE i Mangan od Aquaflora po 9 zł jako nawóz do rośliennego czyli za ułamek ceny preparatów do akwarium morskiego. Z żelazem nie powinno być probemu (dozuję go) . Muszę poczytac czy Mangan od Aquaflora można stosować w akwarium morskiem - kwestia ustalenia jako to związek - piszą o dwuwartościowym chelacie manganu.