@khazad93i jak odciek u ciebie jest gęstszy ? Ja uruchomiłem nowy reaktor i zauważyłem jedna dziną rzecz która miała bardzo duży wpływ na gęstość odcieku . Do mojego nowego reaktora wchodzi 17kg zasypu . Wiec jest duża masa złoża nie powinno być w teorii żadnego problemu z uzyskanie dużego zagęszczenia a był . Zasypiałem reaktor zasypem arm extra course . Są to dość duże kawałki . Po uruchomienie ustawiłem pH 6.4 po tygodniu odciek kh 20 , mało pomyślałem i obniżyłem pH do 6,1 . Odciek 30 i mimo skręcenia pompy Milestone na minimum i ani drgnie w górę ,obniżyłem odciek nawet do 5.8 i nic nie pomogło . I wtedy coś zauważyłem ciekawego dopływ co2 mam przed pompą reaktora . Nierozpuszczalne bąble co2 przelatywały przez złoże i poprostu zbierały sie na gorze reaktora i duża ich cześć wywalał reaktor odciekiem na zewnątrz . Po rozmowie z Bartkiem który zasugerował mi ze odciek sie zagęści po tym jak złoże sie częściowo rozpuści i będzie drobniejsze . Otworzyłem reaktor dosypalem cześć arm i dosypalem knopa drobny . Około 5kg . Zrobiła sie na gorze warstwa gęsta . Co2 przestało przelatywać przez złoże a po dwóch dniach odciek pokazało kh45 . Przy pH 6.2 . Podobnie miałem ze starym reaktorem delteca ciężko było uzyskać gesty odciek . Może jest to problem z zasypem arm tym grubym . Wsypanie kilku centymetrów knopa rozwiązało problem
Historia edycji
@khazad93i jak odciek u ciebie jest gęstszy ? Ja uruchomiłem nowy reaktor i zauważyłem jedna dziną rzecz która miała bardzo duży wpływ na gęstość odcieku . Do mojego nowego reaktora wchodzi 17kg zasypu . Wiec jest duża masa złoża nie powinno być w teorii żadnego problemu z uzyskanie dużego zagęszczenia a był . Zasypiałem reaktor zasypem arm extra course . Są to dość duże kawałki . Po uruchomienie ustawiłem pH 6.4 po tygodniu odciek kh 20 , mało pomyślałem i obniżyłem pH do 6,1 . Odciek 30 i mimo skręcenia pompy Milestone na minimum i ani drgnie w górę . I wtedy coś zauważyłem ciekawego dopływ co2 mam przed pompą reaktora . Nierozpuszczalne bąble co2 przelatywały przez złoże i poprostu zbierały sie na gorze reaktora i duża ich cześć wywalał reaktor odciekiem na zewnątrz . Po rozmowie z Bartkiem który zasugerował mi ze odciek sie zagęści po tym jak złoże sie częściowo rozpuści i będzie drobniejsze . Otworzyłem reaktor dosypalem cześć arm i dosypalem knopa drobny . Około 5kg . Zrobiła sie na gorze warstwa gęsta . Co2 przestało przelatywać przez złoże a po dwóch dniach odciek pokazało kh45 . Przy pH 6.2 . Podobnie miałem ze starym reaktorem delteca ciężko było uzyskać gesty odciek . Może jest to problem z zasypem arm tym grubym . Wsypanie kilku centymetrów knopa rozwiązało problem
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.