22 hours ago, krzysiekob said:Nie wiem. Kiedyś czytałem w net że koleś próbował wszystkiego i w końcu podniósł temperaturę do 28 stopni i zeszło. Ale jaki miał rodzaj dino to nie mam pojęcia. A linka nie mogę znaleźć. A zapytałem o temperaturę z ciekawości czy spadek mógł się przyczynić. Jak widać nie.
U mnie w glonowym 30l miałem dino i cyjano zielone. Kupiłem od Witka fito. Zacząłem wiecej karmić i dozować więcej azotanów i fosforanów. fito namnożyło sie. Tak że woda była zielona. Na tym skorzystały robaczki i makroglony. Konkurencja dla Dino wytworzyła się i dziś mam spokój. Miesiąc Dino sobie było. W tym czasie nie robiłem podmian.
Czytałam ten artykuł na jakimś amerykańskim forum i jakiś spektakularnych efektów tam nie było bo i tak stosował chemię i pamiętajmy, że zwiększenie temperatury zmniejszy też ilość tlenu w wodzie co przy dodatkowym laniu bakterii i mikro metrażu nie wydaje mi się dobrym pomysłem dla moich rybusi, jedną przyduchę już przerobiłam- Apogon na wiecznej rafie pływa, a strat z tej ekipki nie przewiduje bo to moi ulubieńcy
10 hours ago, Dr@co said:Może warto sprawdzić cyrkulację, martwe strefy, jakaś skarpeta żeby wyłapać to co pływa w toni i UV. Odessać też nie zaszkodzi
To już zrobione, skarpeta w 49l z kaskadą bez sumpa to nie bardzo wiem gdzie? Nad lampą UV się jeszcze zastanawiam, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie za kilka tygodni.