Pawel7811 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 Witam, Jako że ponownie zamawiam zbiornik proszę o sugestie dotyczące wymiarów. Kwestie wpływu szerokości/wysokości na cyrkulację, oświetlenie itd. Planuję dł 225cm Natomiast szerokość i wys. to kwestie otwarte. Myślę o 225/80/65cm. Ewentualnie 225/90/65. Czy warto dopłacać do szyby 15mm?? Większość firm proponuje 12mm. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2021 22 godziny temu, Pawel7811 napisał: Witam, Jako że ponownie zamawiam zbiornik proszę o sugestie dotyczące wymiarów. Kwestie wpływu szerokości/wysokości na cyrkulację, oświetlenie itd. Planuję dł 225cm Natomiast szerokość i wys. to kwestie otwarte. Myślę o 225/80/65cm. Ewentualnie 225/90/65. Czy warto dopłacać do szyby 15mm?? Większość firm proponuje 12mm. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, 225/90/65 super rozmiar, ja też mam z szyby 15mm gdzie proponowano 12mm. Domów sobie dodatkowe dolne wzmocnienia, szyba 15mm i śpisz spokojnie Warto przemyśleć, bo jak już postawisz będziesz się drapał po głowie że mogło być większe. Co do wysokości, nawet 70cm będzie super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2021 47 minut temu, Beti napisał: 225/90/65 super rozmiar, ja też mam z szyby 15mm gdzie proponowano 12mm. Domów sobie dodatkowe dolne wzmocnienia, szyba 15mm i śpisz spokojnie Warto przemyśleć, bo jak już postawisz będziesz się drapał po głowie że mogło być większe. Co do wysokości, nawet 70cm będzie super. A co sądzisz o wys.? Myślę o 65 ale za względu na wygodę dostępu i oświetlanie może 60cm wystarczy. W kwestii gł. będzie stało przy ścianie. Ma sens 90cm? Jak masz rozwiązaną cyrkulację w tak dużym baniaku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2021 23 minuty temu, Pawel7811 napisał: A co sądzisz o wys.? Myślę o 65 ale za względu na wygodę dostępu i oświetlanie może 60cm wystarczy. W kwestii gł. będzie stało przy ścianie. Ma sens 90cm? Jak masz rozwiązaną cyrkulację w tak dużym baniaku?? Ja dziś żałuję że nie zrobiłam przy mojej długości (250) zbiornika 70h, poczytaj mój wątek tam jest opisane co i jak, jaką cyrkulacja, pompa, światło itd Czy zbiornik ma sens 90szer ? a czemu nie, ja mam 100 i też stoi przy ścianie, i jakoś daje radę. Stawiając taki zbiornik licz się z tym że światła trzeba sporo oj sporo. Ja mam 2 x 320w led + 2 x 120w led + 4 x 80 T5 I nie twierdzę że mam mega dość, ale w miarę wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2021 Ja mam 75cm wysokości i jeszcze korona 15cm.Dobre chwytaki najlepiej dwa w razie w jak jeden zawiedzie. wyższe akwarium uczy zwinnosci i rzadziej wkładasz łapy do wody bo operujesz chwytakami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam007 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2021 W dniu 5.04.2021 o 11:57, Beti napisał: Ja dziś żałuję że nie zrobiłam przy mojej długości (250) zbiornika 70h Postawiłaś go na standardową podłogę? Zakładam, że mieszkasz w domu czyli chudziak, styropian, wylewka, posadzka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2021 57 minut temu, adam007 napisał: Postawiłaś go na standardową podłogę? Zakładam, że mieszkasz w domu czyli chudziak, styropian, wylewka, posadzka. Tak w domu jest akwarium na parterze, a tu Cię zaskoczę... W trakcie remontu celowo była zmacniana podłoga pod zbiornik, tak to wyglądało Pod klejem drut prętowy 12 żebrowany spleciony w tz. wieniec, na to potem płytki, (można jeździć czołgiem) Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam007 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2021 Dzięki za info. Tak się zastanawiam czy u siebie tak robić zakładając, że uda się postawić zbiornik 250x60x60 (max co mogę wstawić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2021 28 minut temu, adam007 napisał: Dzięki za info. Tak się zastanawiam czy u siebie tak robić zakładając, że uda się postawić zbiornik 250x60x60 (max co mogę wstawić) Mnie tak doradzono, bo była zwykła wylewka a pod nią trochę szlaki, więc trochę to słabo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach