Skocz do zawartości
Gość Zbyszek36

Zywa skala;

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

Mialem jechac po zywa skale , wszystko fajnie otrzymalem nawet linka do przyszlego sklepu online w Szwajcari (pierwszego zreszta takiego) HP ladnie sie zapowiada , chociaz w budowie to jeszcze wszystko , wjezdzam na zwierzaki w menu wybieram (Tiere) dalej wybralem Fische bo tylko to narazie mozna obejrzec.

Patrze i szczena mi opadla jak zobaczylem drugie zdjecie , rybka ladna , na drugim planie zywa skala porosnieta cyianobakteria :D

Wielkie dzieki !

http://www.korallenkeller.ch/

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek, ta plama za Antiasem nie musi być koniecznie cyjanobakterią. Przy klasie koralowców które obok zresztą wygladają na zdrowe nawet w to wątpie. Na żywych skałach często spotyka się różne przebarwienia, to miejsce nie wydaje mi sie szczególnie oświetlone, brak jakiegokolwiek pęcherzyka. Sądzę że fałszywy alarm. Nie mając innych foto i zblizeń raczej tego nie rozstrzygniemy, wiec nie kładłbym na nich od razu krechy.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tomasz popatrz jeszcze raz bo ja moze slepy juz jestem , to drugie zdjecie jak mowilem , sa wlasnie pecherzyki powietrza i dziwna czerwien jest tych glonow .

W sumie to niedaleko , przejade sie i zobacze co oni tam maja.

pozdr...

Ps; Drugie zdjecie to z tym Kaiserem - Pomacanthus Navarchus o ile dobrze nazwe zapamietalem , uwazam ze sa to cyianobakterie (99%) napewno nie wapienne glony , skalka z podnich przeswieca i sa pecherzyki powietrza , ja uwazam ze sa to jednak cyjano , znajac Szwajcarow juz niechce opisywac :D ale poprostu kiedys moze nakrece obok sklep zoologiczny , mam malenka kamerke to zobaczycie sami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam honor. Uważam na 100% ze to cyjanobakteria. Po prostu otworzyłem wcześniej stronę i luknąłem na pierwsze foto (to z Antiasem i twardymi) - widząc plamę nie szukałem dalej. Na 2 foto są cyjano. Ale z drugiej strony już nie takie cuda widzielismy.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tez tak mi sie wydawalo ze to sa cyiano :D

pozdr...

Ps; Cuda to dopiero zobaczycie , jak mi sie uda nagrac obok sklep akwarystyczny , to chyba pospadacie z krzesel , przyjedziecie i zechcecie bic ta kobiete:D cyianobakterie to jeszcze nic :D moze uda mi sie trafic na zdechlego Keiserfisch 30 cm , ostatnio tam dwa takie lezaly :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

wiesz Tomek w sumie cyianobakterie zaden strach , jak jest w zbiorniku wszystko ok , to i tak sie nie utrzymaja i zgina , ale po co mam taka skale brac , skoro moge znales inna :D juz chyba raczej do takiej akwarystki nie pojade.

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

http://www.tiscalinet.ch/meerwasser/cyj.JPG

Na tym zdjeciu dokladnie widac , jakie gloniska tam rosna . MARNIUTKO :D

Zamawiasz sobie taka pake od takiej pani , ktorej " nieznasz " 20 kg zywej skalki poprosze:D obczyszczonej szczoteczka do zebow ze wszelakich glonow w najlepszym wydaniu :D a pozniej Ci wlosy deba staja :D hehe (kota w worku nie nalezy kupowac , chyba ze sie zna sprzedawce , sklep znany cieszacy sie dobra opinia itd , to tak :D jak najbardziej )

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, zebys widzial jak wyglada akwa wystawowe w sklepie akwarystycznym w Gean w Gdansku - cale dywany aiptasii, wszystko, kazdy centymetr skaly nia pokryte, a niektorzy sie zachwycaja:D jakie piekne ukwialy, takie malusie i milusie:D

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hehe , u niej tez to roso :D nawet chciala mi to sprzedac hihihi

Ps; Pomykam raz wczesniej dzisiaj spac , bo tak tylko komputer i akwarium do polnocy , nalezy sie wyspac bo inaczej to naprawde Tworki :D:D

imperator.gifimperator.gifimperator.gifimperator.gifimperator.gifimperator.gifpaletto.gifpaletto.gifpaletto.gifpaletto.gifnew.gifpaletto.gif

020.gif020.gif020.gif020.gif020.gif020.gif020.gif

rozpacz.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.