59 minut temu, akwaraf napisał:Będzie trzeba zmienić lampę, wtedy znów będę Was dręczył.
Na coś trzeba się będzie zdecydować.
Co do lamp ReefLed, to w moim odczuciu są zbliżone w zakresie rozwiązań technologicznych do Kessili.
W nich też występują diody na jednej wiązce i pod jedną soczewką.
ReefLed 50 ma dwa kanały 10w białe i 40 w mieszanka niebieskiego, fioletu i coś około uv. Przy obydwu kanałach na 100 proc jest w akwarium dość biało;
ReefLed 90 ma dwa kanały 10w białe i 80 w mieszanka niebieskiego, fioletu i coś około uv. Przy obydwu kanałach na 100 proc jest w akwarium będzie zdecydowanie bardziej niebiesko (ze względy na proporcje diod białych i niebieskich).
Obydwa modele mają jeszcze kanał oświetlenia nocnego po 3w.
Konstrukcyjnie lamp są dość solidne i estetyczne.
Dźwięk to sprawa subiektywna ale również nie są bezgłośne.
Wadą i jednocześnie zaletą jest to, ze strujesz tylko dwoma kanałami (biały i mieszanka niebieskiego). To ma powodować wedle zapewnień producenta, że każda z proporcji białe/niebieskie występuje na rafie i nie powinna uszkodzić koralowców. RedSea nazywa to rozwiązanie ReefSpec.
Problemy jakie występują w tych lampach dotyczą w dużej części trudności w łącznością. Z moich obserwacji wynika, że kluczowe jest tutaj to aby ruter był relatywnie blisko lampy. Poza tym nie miałem ze swoim egzemplarzem większych problemów.
Co do "kanału niebieskiego", to trzeba zwrócić uwagę, że wpada on w kolor jakby filetowy (może się to podobać lub nie).
Moja prywatna ocena to: dość solidne rozwiązanie za względnie umiarkowaną cenę ale ze specyficznym widmem światła.
Bliki oczywiście występują ale nie będą takie jak w Kessilach.
Pod RL 50 mam kostkę 80l brutto z panelem (jest mój wątek w tym temacie na forum). W mojej ocenie miękkie, lps i proste sps rosły pod tym światłem. Do Reefera 170 zdecydowanie RL 90, bo RL 50 będzie zbyt słaba.
Ja ostatnio mam podobne przemyślenia do Panów z WWC, że co do zasady korale to organizmy będące w stanie przystosować się do różnych warunków ale kluczowe jest to, żeby były to warunki stałe dlatego raz ustawionego oświetlenia nie powinno się co chwila zmieniać.
Załączam jeszcze link do strony producenta RED SEA gdzie są opisane lampy łącznie z wykresami PAR
https://www.redseafish.com/hardware/lighting/
oraz link do filmu na YT o ocenie Kessil a360x po kilku miesiącach użytkowania.