Godzinę temu, adrenalina napisał:Też się naczytałem bardzo dużo, wszystkie tematy dla początkujących, tylko są szczegółowe rzeczy gdzie nie zawsze da się to wyczytać no i kolejna sprawa jak się jeździ po sklepach bądź innych akwarystach to tak na prawdę często są różne szkoły. Jeden co miał sklep akwarystyczny, profesjonalny powiedział mi np. że on się nie bawi w lanie bakterii , wrzucić żywą skałę bakterie z dojrzałego sumpa i powinna działać - natomiast w innym sklepie czy na forach mówią, żeby lać bakterie
No tak, po przyswojeniu wiedzy teoretycznej zawsze trzeba sprawdzić to w praktyce. Tu dotykasz dwóch kwestii: po pierwsze tą są dwa różne podejścia (niekoniecznie się wykluczające) ale mając inne narzędzia pod ręką inaczej podchodzisz do tematu, a po drugie często mówi się żeby wybrać sobie jedną osobę czy też model prowadzenia akwarium i tego się trzymać.
Co do filtrów to pewnie są te lepsze, czy też bardziej polecane, i gorsze. Są akwaria morskie z filtrami kubełkowymi ale ich właściciele wiedzą jakie są ich wady i świadomie się na nie decydują - mi przeszło przez myśl zastosowanie kubełka ale jak sobie uświadomiłem, że dość często trzeba będzie go otwierać to zrezygnowałem.
Godzinę temu, adrenalina napisał:Co do restaru. Odpaliłem akwarium akwarium w styczniu na suchej skale, lałem bakterie co tydzień wg instrukcji. W lutym czyli po miesiącu woda mi zmętniała, dosłownie mleko. Wyczytałem, że pierwotniaki, cykl azotowy - nie przejmować się samo zniknie. Więc na poczatku się nie przejmowałem, lecz jak woda mętna była cały luty i cały marzec no to już coś nie grało. Zrobiłem testy, magnez miałem tak wywalony, że nawet nikt nie wierzył na forum, że taki mam.
Czyli nie testowałeś od początku a potem było już za późno - tak można to spuentować? Przynajmniej teraz robisz porządnie i czegoś się nauczyłeś - szkoda tylko że na własnym błędzie.
Ups, właśnie do mnie dotarło, że świeżak świeżaka uczy , jak coś nie tak to poprawcie