Skocz do zawartości
Gość pilot

\"...moje wlasne przemyslenia...\"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pilot

„....moje walsne przemyslenia....”

Jestem mlody ,uparty,czasami ambitny gdy cos mnie interesuje. Moje hobby to akwarystyka,szybownictwo,modelarstwo,jazda samochodem.Kiedy czyms się zajmuje,to zawsze staram się być tym pierwszym. Z akwarystyka jest podobnie. Od gupika w sloiczku daze już przez 14 lat do najpiekniejszego akwarium. Moim marzeniem jest wielkie akwarium rafowe. Obecnie posiadam 200L z koralami i rybami. Z wielkim zapalem przegladam strony z przepieknymi akwariami i wzdycham do siebie....czasami pozostaje mi tylko puszczenie baka po pokoju na mysl, ile takie akwa kosztuje. Baczek się ulatnia,a marzenie pozostaje. Ciagle po glowie chodzi mi ogromna chec, a żeby zalozyc w koncu to akwa 800-1600L. Jednak doszedlem do innych wnioskow.Po co ladowac w te akwa tyle kasy? Nieuniknione jest, ze w pewnym momencie zalozenie wiekszego zbiornika okaze się niepotrzebne. Tyle kasy czlowiek w to wlozy,a problemy pozostana te same(nawet wiecej).Po co caly dom dostosowywac do potrzeb akwarium(a raczej do chorej fantazji akwarysty)? Za ta kase wole zabrac dziewczyne i jechac na wczasy, ponurkowac,zwiedzic troche,ciurlać się na plazy. Korzystac z zycia poki mlody jestem. Zobaczyc prawdziwa rafe,posmakowac prawdziwej morskiej wody,zobaczyc wschod Slonca nad oceanem. Na jaka pale mialbym kopac coraz to wieksza piwnice w domu,żeby sump i refugium zmiescic? Po co dostosowywac zycie osobiste do akwarium? Nie potrzebuje w domu wielkiej „bimbrowni”. Uwazam,ze akwarium 200-400 L to mi w zupelnosci wystarczy. Kiedy poswieci mu się troszke wiecej uwagi,to po jakims czasie będzie to perelka. Kto powiedzial ,ze najwieksze jest najladniejsze?

Może jak będę stary i zgrzybialy to zrobie takie akwarium?

Pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot

ps. Traktujcie to,jak chcecie. J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Brawo , poprostu nic ujac , nic dodac jakbym slyszal siebie samego :D w zupelnosci starcza akwarium 200 - 300 litrow , bardzo elegancko to opisales i logicznie , widac ze facet ma poukladane w glowie :D

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

....ja wiedzialem ,ze tak bedzie,wiedzialem,

Waldemar lubi wielkie zbiorniki,

innym wystarzcza nieduze na koniki,

poki jestem jeszcze mlody,

zazyje morza dla ochlody,

zanurkuje na rafie,

nie bede stawial oceanu na szafie,

a kiedy bede mial lat wiele

walne zbiornik ogromny...moi przyjaciele.... "

pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot

:D

ps. Jestem studentem,a mozliwosci finansowe zostawmy na boku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Ty masz glowe! Dobry pomysl! Bedziesz moim pierwszym klientem. Nie jestem super zdolny z poezji i muzyki,ale moze zdaze skonczyc na czas moje pierwsze powazne dzielo----cos w stylu requiem Wolfiego. :D :D :D :D :D.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

no nie , nie regula nie :D ja mialem akwarium 500 litrow i juz takiego niechce , chociaz stac mnie pewnie na duzo , duzo wieksze , ale nie widze takiej potrzeby .

pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Waldku skoncz. Mi sie juz nie chce komentowac takiej wypowiedzi( ala Adrian P.) Nie obraz sie. :D

powinienem zaznaczyc "no coments" co do tego posta :D

pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

pisze dla ciebie....hehe.....nie wiem czy zdaze,wiec trzymaj sie tam!!! to bedzie cos podobnego to piesni pozegnalnej REQUIEM Mozarta,takze jak nie zdaze,niech to ci puszcza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wielkoscia akwarium jest ponoc jak z wielkoscia samochodu i pewna czescia ciala :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

dziadzia czemu wykasowales swoje posty??? hehheheheheheehhehehehehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Marx male wyjasnienie : duzy samochod rekompensuje brak,niedobor,malosc......

takze z akwa jest moze podobnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Waldku ja wyrazilem tylko swoje zdanie.Nie musiales stosowac jakis brzydkich wywodow,opisywac zarobki,itp. Jak jestes taki KOZAK to zapraszam na ewentualny zlot.Poznamy sie,pogadamy,wypijemy piwko i bedzie git.

"..od dyskusji a nie lizania sobie wzajemnie ..." nie wiem skad to wynika.

Jednak ty chcesz rozmawiac ,wiec rozmawiajamy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pierwszej wypowiedzi Pilota/póżniej zaczęły się rozmowy z duchami/

Masz rację!

Co Ty studiujesz?Psychologię?

Okres studiów to był jedyny czas kiedy zrobiłem sobie urlop od akwarystyki.

Jednak studia kiedyś się kończą.Fajna dziewczyna staje się gderliwą żoną,szef w pracy daje Ci wycisk,dzieci uczą się tak sobie/ten kawałek nie jest moją biografią,ale każdemu może się to zdarzyć/, w telewizji same afery.SZARZYZNA.Może się okazać ,że Twoje akwarium będzie trzymało od Ciebie z daleka sforę psychiatrów,kardiologów i neurologów,którzy też lubią ryby ale tylko duże sumy.Jak Ci się zdarzy jakiś kłopot zawsze możesz popatrzeć na ładne koralowce-problemy nie są ważne ,koralowce są ważne/chyba się naoglądałem reklam/Inwestycja w akwarium morskie może być świetną lokatą w równowagę psychiczną i szczęście całej rodziny.Czy akwa musi być duże-kwestia gustu.Moje jest raczej duże choć nie mam żadnych kompleksów.Jutro idę do pracy i wcale się tym nie martwię .Trochę zarobię i kupię sobie coś do akwarium/jutro jest dostawa/

pozdrawiam

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Czesc Adam.

Fajnie to opisales , az musze dolozyc swoje trzy grosze:D ze wszystkim sie zgadzam , nawet znam takich akwarystow ktorym palma w dekiel stuknela na tyle ze pozostawiali rodziny dla akwarium , bo chcieli miec duze , coraz wieksze , najwieksze :D zapominajac o dzieciach , tej gadatliwej jedzy zonie , ktora prala smierdzace skarpety :D .... itd.

Nie oszukujmy sie , ale rodzina stoi i zreszta wszystko inne na drugim planie , taka prawda :D AKWARIUM ! - heh ilesz to akwarim rozbilo malzenstw ?

Z tym ze ryby nie dadza nam ani d........... , czy tez ugotuja obiadu nie wspominajac o pomocy w czasie choroby , dlatego zrobilem sobie mnijesze na zyczenie mojej ukochanej zonkeczki :D i zyje sobie z nia nadal okey, poszedlem na kompromis i sie oplacilo musze powiedziec :D w domu mam spokoj , zona szanuje tez moje hobby , dzieciak niema w szkole problemow ;) mysle ze to zasluga przyjemnej atmosfery w domu:)

pozdr.....

Ps; Wiadomo jak to kobitka, czasami troche pomarudzi jak mam cos nowego kupic do tego akwarium :D ale napewno nie robi z tego powodu awantur:D

Jakby wam zona postawila powiedzmy dzisaij ultimatum - ja albo rybki? ciekawy jestem ilu zwas wybraloby zone?:D

Ja bez namyslu wybral bym moja zone, ktora "widze "jak w pocie czola wychowywala mojego syna , kiedy lezalem chory kilka lat po wypadku, a rybki to tylko chu............. dodatek do szarego zycia :D znaczy sie kolorowy :D "zejdzmy na ziemie moze panowie - akwarium to nie wszystko " , bo naprawde na stare lata przyjdzie nam jechac na "recznym" patrzac na pokolca lub mördermuschel:D:D:D:D (napewno wielu z was mysli podobnie , jesli chodzi o zone:Dhehe)

Ludzie sa chorzy :D chca zmiescic caly swiat w malym pudeleczku ;)

hehe , smialo czekam na wasze wypociny :D

Proponuje tez przeczytac wspaniala ksiazke " Meerwasser Aquarium für Dummies (Buch)" (Morskie akwarium dla glupich(ksiazka) chyba tez w jezyku angielskim znajdzie sie ta ksiazka.

Ps; Apropos dzisiejszych notowan Zbyszek36 , to wzrosly one juz , o 60 % :D(patrz ostatnie posty glowna :D hihi , nie badzcie gorsi piszcze cos :Djuz moze byc i bezsensu :D

Jeszcze jedno takie male moje przemyslenie ; tak sie zastanawiam czy takie male nano akwarium ktoro przedstawil niedawno Przemek , niebyloby najlepszym rozwiazaniem :D tam gdzies u dzieciaka w pokoju ze dwa male nemo jakis ukwial, reszte obejrzalbym na wygaszaczu:D;) a najlepiej w morzu zarzucajac butle z tlenem na plecy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukwial to moze nie, ale wsadz ze 3 turbo, pustelnika i garbika, bedzie wniebowziety

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zbyszek mördermuschel hehe :D Wolalbym Lima scabra :D

Szkoda, ze to takie trudne w hodowli, mozna by myslec o jakims plytkim akwa dla muszelek ze stalym wlewem planktonu z hodowli ale to science-fiction :D

@pliot Dobrze kombinujesz, jak zanurkujesz na rafie to juz sie nie bedziesz zastanawial

czy zalozyc duze akwa :D Ja zanurkowalem 4 lata temu jako akwarysta slodkowodny luzno zainterresowany srodowiskiem morskim i zobaczylem najpiekniejszy widok na Ziemi. Snil mi sie przez tydzien i sni sie czasami jeszcze dzisiaj.

Wtedy postanowilem, ze kiedys bede mial taka rafe z pokolcami, niedlugo stawiam pierwszy kroczek, 300l. I juz dzisiaj wiem, ze to dopiero poczatek.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.