Sebax Zgłoś Napisano 26 Maja 2021 Witam Posiadam odpieniacz Tunze 9004 wersja standardowa. Z uwagi na hałas zmuszony jestem włączać odpieniacz tylko w nocy. Niestety odpieiacz po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania prawdopodobnie zapowietrza się. Tzn. po ponownym podłączeniu do prądu zaczyna "klekotać" dopiero po lekkim dmuchnięciu w wężyk wystający z tłumika zaczyna pienić. Rozebrałem odpieniacz i zauważyłem że wężyk wewnętrzny (sr. wew. 4mm) od pompy do przelotu w górnej płycie zawija się w kształt litery S. skróciłem wężyk o jakieś 4 cm i jednorazowo pomogło. Niestety za każdym kolejnym razem znowu klekotał. Skróciłem o kolejne 2 cm. bez poprawy. Czy ktoś miał taki problem. Ktoś się orientuje jaka jest prawidłowa długość wężyka? Zastanawiam się czy nie robi się efekt syfonu. Lub czy powinien się robić efekt syfonu i wężyk powinien być dłuższy i bardziej zawinięty. Dodam, że odpieniacz pieni prawidłowo a woda wlewa się na poziome 2mm od podstawy kratek wlewowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach