Witam zacne grono.Mając już trzeci rok swoją odrobinę oceanu przybierałem się do przesiadki,ale najpierw długie przekonywanie żoneczki,potem prawie zakup używanego baniaczka,niestety okazał się wyszczerbiony,poszukiwanie stelaża pod wymiar i o dziwo znalazlem używany idealnie pasujący.między czasie budowa lampy diy hybrydy 300w ledy cob+ 30w led cyjan,amber,uv,deep red dla wzbogacenia spektrum i cudnych pomarańczowych świtów i zmierzchów na arduino aqma+ 4x54w świetlówki sterowalne oddzielnie każda +3w z soczewką punktową rb jako nocne.Odpieniacz stanął buble magus bg250 na dwóch pompach,pompa reef doser,obiegowa dc6500,w pogotowiu lampa uv36w,filtr przepływowy,lodówka i reszta drobiazgów.Sumpownie mam za ścianą,w korytarzu i z racji wysokości stelaża 55cm (TAKI CHCIALEM) wlot do sumpa przez przeloty w bocznej szybie.dolewka diy,termostaty,odłączanie odpieńka przy wyższym poziomie wody i radiopowiadomienie w salonie o pustej dolewce,niskim i wysokim poziomie wody.Do podmian skleiłem zbiornik na 50l. Podłączony do sumpa,sypię sól,pompa miesza,druga podaje trójnikiem bezpośrednio do powrotu.
Wreszcie dociera akwarium 150x60x60,ląduje na stelażu i zalewam kranówką.wszystko ok,brak wycieków wiec spust i produkcja rodi.Trzy dni i noce w sumie zalewania solanką i jest!!!
Żona zajęła się układaniem skał,a poszły część z mniejszego zbiornika które nadal chodzi,część marco rocks moczonej ponad miesiąc w solance i płyta RRR.Po wielkich wachaniach i niepewnościach w akwarium wylądował dziś płukany i moczony w ro piasek argonitowy 3mm.na start poszło microbe lift sb,od jutra aquaforest bio s i np pro.zdecydowałem się na produkty aquaforest w 100 procentach,aha sól af reef salt.
Narazie to tyle,będę opisywał kolejne losy mojej odrobiny oceanu,trochę nauczyłem się na błędach z poprzedniego akwarium i mam nadzieję że z waszą pomocą uda się rozbujać tą rafkę. Pozdrawiam.