38 minut temu, sith114 napisał:Wiecie panowie wszystko sie da zautomatyzowac Kwestia checi i sytuacji bo sam jestem w podobnej sytuacji jak Czarek komina nie mam sumpa by sie chcialo i mysle dodac jakis czujnik poziomu wody bezdotykowy + pompke do odpowietrzania i może jakoś to będzie
Pompka do odpowietrzania to z pewnością jest rozwiązanie, nawet o tym myślałem zanim zacząłem używać pudełka. Okazało się jednak, że jest zbędna. Nigdy przez cały okres użytkowania nie zdarzyło mi się żeby pudełko się zapowietrzyło i przestało pracować. Po włączeniu obiegu startuje bez problemu samo. Po około 2 tyg. poziom wody w pudełku nieznacznie się obniża o ok. 5-10 mm ( co oczywiście następuje sukcesywnie), co nie przekłada się jednak na stratę wydajności. Wtedy rurka w paszcze, odpowietrzenie i ot cały serwis raz na 2 tyg. Jakbym skręcił przepływ na pompie na mniejszy, to najpewniej nie zapowietrzałoby się wcale.
ps. rurka do odpowietrzania, na stałe powinna znajdować się w wodzie - w AT4000 jest zamontowane kolanko jak w systemach RODI i najpewniej przez szybkozłączkę się zapowietrza.
ps2. do pudełka przelewowego polecam upsa do pompy obiegowej, zawsze mniejsze ryzyko, że coś bez nadzoru nie pyknie