W dniu 1.12.2021 o 14:05, katani napisał:Z filtrem zaszalałeś, ale grunt, że coś rośnie
![]()
Masz rację, ale wcześniejszy telefon robił tragiczne fotki przy niebieskim świetle. Udało się zmienić a nowy i jest o wiele lepiej. Poniżej fotka wczoraj nabytych glabr oraz acry tumidy która już jakiś czas jest w akwarium - przyrosty póki co małe ale cieszą (ta mała odnoga obok to efekt ostatniego miesiąca).
Zdjęcia beż filtrów w trybie pro
Mała aktualizacja:
Parametry od kilku tygodni podobne:
Zasolenie 1,025
PH 8,2
NO3 1
PO4 0,02
KH 7,7
Ca 440
Mg1500
Jod 0,05
na początku grudnia zmierzyłem ph z rana i było na poziomie 7,8. Postanowiłem, więc zrobić małe refugium około 20 l z glonami spaghetti które jest w komorze razem z żywą skałą - oświetlane po zgaszeniu światła. Dodatkowo cyrkulacja delikatnie na powierzchnie wody i dziś przy porannym pomiarze wynik 8,2 - ostatnio był ten samo poziom ale mierzone po południu.
Z dalszych zmian od około tygodnia leje po 80-100 ml fito - efektem czego powoli widzę więcej drobnego życia w akwarium. Glony odpuściły i powoli również tylna szyba robi się czysta - systematycznie wyjadają je Hepatus oraz Borsuk (który w Mikołajki trafił do zbiornika). Wczoraj jeszcze dodatkowo doszła Gramma Loreto (na początku schowała się w skale, ale powoli zaczyna coraz śmielej wypływać).
Przy testach w zeszły weekend no3 było niewykrywalne co również sygnalizowały korale - od wczoraj zacząłem podawać preparat a Fauna Marine celem podbicia NO3, większa ilość karmienia nie przynosiła rezultatu - cel jest aby trzymać w granicy około 2. Póki co podnoszę o 0,5 dziennie dzieląc na dwie dawki. Po jednym dniu już widzę, że Goniopora czerwona zaczyna wystawiać dłuższe polipy.
Z preparatów od tygodnia również podaję 4 ml AF Elixir - pewnie za jakiś miesiąc będzie można coś wiecej powiedzieć