Standardowa niedziela - testy i podmiana 40l.
- Zasolenie - 1,024
- PH - 8,2 - scrubber co2 przynosi efekty (chodzi niecałe 3 dni)
- NO3 - 2 - skok z 0,5 spowodowany prawdopodobnie działaniem babki kopiącej w piasku
- PO4 - 0,06
- KH - 6,7 - czyżby powoli zaczynała się konsumpcja w związku z wzrostem korali, tylko znów Ca w miejscu, po podmianie na wieczór również jest 6,7
- Ca - 440
- Mg - 1485
- Jod - 0,06 - powstrzymałem się cały tydzień z dozowanie, teraz plan jest 1 kropla co 3 dni i zobaczymy za tydzień
Dziś doszła kolejna mała porcja korali:
- Montipora digitata zielona
- Montipora Star Wars (tak mi się przynajmniej wydaje)
- Milka
- Fungia zielona
Plan na kolejne dni:
- Codziennie testy KH - zobaczymy ile spadnie w ciągu 1 dnia wówczas ustalę dawkę, celem niwelowania dobowej konsumpcji z niewielkimi zapasem - celem dobicia w ciągu 2 tyg. do poziomu około 7,5
- Zwiększenie częstotliwości testów na NO3 do 2-3 razy w tygodniu - asekuracyjnie czy nie idzie dalej
- Jeżeli wraz z dostawą w kolejnym tygodniu trafią do sklepu (Acropory w Warszawie) Chelmony i będą po kwarantannie wcinały mrożonki to zakupie kolejnego mieszkańca mojego zbiornika, a chwile wcześniej dojdzie też wspomniany wczoraj Synchiropus sycorax
-
Jak się trafią jakieś Glabry, Goniopory, Alevopory lub Acry w dobre cenie to pewnie znów coś kupię
-
Cały czas rozglądam się za Żółtkiem, nawet miałem zarezerwowany, ale osobie udało się sprzedać cały zbiornik, więc szukam dalej
Wrzucam również kilka fotek zrobionych podczas dzisiejszej podmiany - na samych belkach led - made in china