Skocz do zawartości
Luminosek

Używanie produktów Korallen Zucht bez prowadzenia zbiornika na Zeovit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam takie pytanie. Czy można normalnie używać produktów KZ bez prowadzenia zbiornika na metodzie zeovit? Czy są jakieś przeciwskazania? Ktoś może już tak robi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Luminosek napisał:

Cześć, mam takie pytanie. Czy można normalnie używać produktów KZ bez prowadzenia zbiornika na metodzie zeovit? Czy są jakieś przeciwskazania? Ktoś może już tak robi? 

Które produkty chciałbyś używać? Nie ma przeciwskazań do używania poszczególnych produktów bez używania całego systemu KZ. Jedyną trudność jaką widzę to pojemność Twojego zbiornika, czyli łatwość w przedawkowaniu.

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stylo Pocci Glow, Pohls extra, Acro Glow, Aminoacid concentrate. Amino już stosuje jakiś czas. Mam problem z brązowymi acroporami, próbuje je wyprowadzić na prostą.

36 minut temu, norbi2222 napisał:

Które produkty chciałbyś używać? Nie ma przeciwskazań do używania poszczególnych produktów bez używania całego systemu KZ. Jedyną trudność jaką widzę to pojemność Twojego zbiornika, czyli łatwość w przedawkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Luminosek napisał:

Stylo Pocci Glow, Pohls extra, Acro Glow, Aminoacid concentrate. Amino już stosuje jakiś czas. Mam problem z brązowymi acroporami, próbuje je wyprowadzić na prostą.

Jak są brązowe to raczej te produkty nie pomogą. Światło, przepływ i nutrienty?

Pozdrawiam,

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, norbi2222 napisał:

Jak są brązowe to raczej te produkty nie pomogą. Światło, przepływ i nutrienty?

Jakiś czas temu miałem problem z wysokim PO4, zaniedbałem zbiornik i podskoczyło do 0,19. Ostatnio mierzone wynosiło 0,04. Dzisiaj jest dzień testów to się dowiem. Światła mam chyba wystarczająco, bo 72W na 72L akwarium (w t5). Filtr 1200l/H i cyrkulator 2000l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Luminosek napisał:

Jakiś czas temu miałem problem z wysokim PO4, zaniedbałem zbiornik i podskoczyło do 0,19. Ostatnio mierzone wynosiło 0,04. Dzisiaj jest dzień testów to się dowiem. Światła mam chyba wystarczająco, bo 72W na 72L akwarium (w t5). Filtr 1200l/H i cyrkulator 2000l/h.

To teraz poczekaj z miesiąc z niskimi nutrientami i nic nie dodawaj. Powinny zmienić kolor. Przy twoim zbiorniku bardzo łatwo przedawkować AC, zachęcam do ostrożności w podawaniu.

Pozdrawiam,

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, norbi2222 napisał:

To teraz poczekaj z miesiąc z niskimi nutrientami i nic nie dodawaj. Powinny zmienić kolor. Przy twoim zbiorniku bardzo łatwo przedawkować AC, zachęcam do ostrożności w podawaniu.

Mikroelementy tez odstawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Luminosek napisał:

Mikroelementy tez odstawić?

Jakie mikro podlewasz? 

Pozdrawiam,

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Luminosek napisał:

Trace Colors ABCD z RedSea

Pytanie, czy nie przedawkowujesz...za dużo również nie służy kolorom acropor. Ja bym na miesiąc wszystko odstawił i patrzył co będzie się działo. Cotygodniowe podmiany powinny wystarczyć do dostarczenia mikro. Jak korale nabiorą innego koloru niż brązowy to możesz zacząć lekko dodawać mikro do szlifowania koloru.

Pozdrawiam,

Norbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, norbi2222 napisał:

Pytanie, czy nie przedawkowujesz...za dużo również nie służy kolorom acropor. Ja bym na miesiąc wszystko odstawił i patrzył co będzie się działo. Cotygodniowe podmiany powinny wystarczyć do dostarczenia mikro. Jak korale nabiorą innego koloru niż brązowy to możesz zacząć lekko dodawać mikro do szlifowania koloru.

Dobrze, tak też zrobię. Dzięki za dobre rady :) Miłego dnia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.