Skocz do zawartości

Historia edycji

Artur Tokajuk

Artur Tokajuk

Kiedyś ciągnąłem bez odpieniacza wiele lat. Na chwilę obecną stwierdzam, że trzeba jednak podłączyć odpieniacz. Odpieniacz ma wiele plusów, takich jak np.

1. Bardzo dobre natlenienie wody.

2.  Pomaga utrzymywać ph.

3. Zapobiega tworzeniu się tłustych plan na lustrze wody, dzięki temu koralowce dostają więcej światła.

4. Gdy coś Ci padnie w baniaku.

5. Usuwa toksyny wszelkie toksyny, które uwalniają koralowce morskie.

6. Pasożyty i bakterie chętnie skorzystają z brudnej wody, bogatą w białko.

Dodam, że na chwilę obecną zrobiłem sobie kilka odpieniaczy na kostki lipowe. Oczywiście kostki lipowe również sam wykonałem. Te pienidła są po prostu rewelacyjne i nie wymagają zdejmowania nawet kubka, gdyż go nie posiadają. Trzeba również pamiętać, że piana uzyskana z kostki, jest znacznie bardziej wydajna, od tej z wirnika :) Jeszcze bardzo fajna zaleta to, że takie pienidła nie trzepią tak wody z planktonu :) 

Jeszcze raz zachęcam do nabycia pienidła :) Masz same plusy praktycznie z trzymania odpieniacza. Dla mnie prowadzenie akwarium bez odpieniacza to po prostu masturbacja. 

Przede wszystkim musisz pamiętać, że wymiana gazowa w akwarium jest bardzo ale to bardzo ważna. Twoje zwierzaki oddychają wtedy pełną piersią i są w znacznie lepszej kondycji. 

Artur Tokajuk

Artur Tokajuk

Kiedyś ciągnąłem bez odpieniacza wiele lat. Na chwilę obecną stwierdzam, że trzeba jednak podłączyć odpieniacz. Odpieniacz ma wiele plusów, takich jak np.

1. Bardzo dobre natlenienie wody.

2.  Pomaga utrzymywać ph.

3. Usuwa tłuste plamy z lustra wody, dzięki temu koralowce dostają więcej światła.

4. Gdy coś Ci padnie w baniaku.

5. Usuwa toksyny wszelkie toksyny, które uwalniają koralowce morskie.

6. Pasożyty i bakterie chętnie skorzystają z brudnej wody, bogatą w białko.

Dodam, że na chwilę obecną zrobiłem sobie kilka odpieniaczy na kostki lipowe. Oczywiście kostki lipowe również sam wykonałem. Te pienidła są po prostu rewelacyjne i nie wymagają zdejmowania nawet kubka, gdyż go nie posiadają. Trzeba również pamiętać, że piana uzyskana z kostki, jest znacznie bardziej wydajna, od tej z wirnika :) Jeszcze bardzo fajna zaleta to, że takie pienidła nie trzepią tak wody z planktonu :) 

Jeszcze raz zachęcam do nabycia pienidła :) Masz same plusy praktycznie z trzymania odpieniacza. Pamiętaj również, że nie zawsze musisz go włączać, więc nic do stracenia nie masz. Dla mnie prowadzenie akwarium bez odpieniacza to po prostu masturbacja. 

Przede wszystkim musisz pamiętać, że wymiana gazowa w akwarium jest bardzo ale to bardzo ważna. Twoje zwierzaki oddychają wtedy pełną piersią i są w znacznie lepszej kondycji. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.