10 godzin temu, Raff 2020 napisał:@AnT, czy ja Ci coś zrobiłem???
”Zmiany wartości sorpcji badanych jonów na węglach aktywnych były zgodne z szeregiem ich powinowactwa do wymiany jonowej. Na podstawie otrzymanych danych można sadzić, że mechanizm sorpcji jonów metali ciężkich na węglach o rożnej budowie i ilości powierzchniowych grup funkcyjnych był bardzo rożny…”
Przebrnąłem przez te dwa artykuły i z rozżaleniem stwierdzam, że chciałem tylko dowiedzieć się, czy węgiel aktywny sportretuje po pewnym czasie to, co skumulował podczas istności w zbiorniku.
Zaznaczę, że ten bełkot nie jest przypadkowy
Drążę temat dlatego, że mam sporo miejsca w zbiorniku technicznym i zastanawiam się, czy jest sens tak częstej wymiany węgla?
Ale jeśli lubi drążyć
Wiec średnio dają tyle węgla na tyle wody . i zmieniają średnio co X tygodnie .
I pytanie ?
Jako doświadczenie :
Czyli
- węgiel wpływa na Ph - obniża go ??? , węgiel wpływa na twardość wody - obniża ją ??? , w zależności od sposobu produkcji i materiału czas ten może wahać ??? , w który miejscu jest zapodany ?
Kiedy ma ja już dość :
Czy coś oddaje ? Być może, ale nie zauważyłem negatywnego wpływu na akwarium. - efekt:
- woda zmienia kolor , zapach ??? , skoczyło Ph ??? , większe zanieczyszczenia, nie są wcześniej zatrzymywane, co prowadzi do szybszego zamulania się i zapychania wkładu z węglem aktywnym ???
AnT