W zeszlym roku zaczynałem z podobnym baniaczkiem mialem 40x25x30 - taki zestaw
- kaskada tidal 55
- swiatlo maxspect jump L165
- brak odpieniacza, skimmera,
- cyrkulator jebao sw2
- żywa skala, żywy piasek
sprzęt spisywał się ok, pomijam oczywiście błędy początkujących:)
teraz mam troszkę większe 50x45x36 - pozostał tidal 55 + odpieniacz Tunze 9001DC + falownik Red Sea wave 25 + lampa Reef flarę pro M 160W, żywa skala, bez piasku
w pierwszym używałem soli AF i faktycznie jak kolega powyżej ciagle coś nie tak było, zmieniałem na Red Sea Coraz Pro i w moim przypadku strzal w dziesiątkę.
Odnośnie kaskady mam FZN 2 na krewetkarium (na wlocie jest gąbka żeby kreweci nie wciągała) jest cicha ale wydaje mi się generalnie slaba trochę, jeśli masz możliwość spróbuj gdzieś obejrzeć tidala, naprawdę uważam ze ta kaskada jest dużo lepsza w całokształcie niż fzn.
Nie jestem specjalista ale lampka 30W na twój litraz wydaje mi się być stanowczo za mało, nad pierwsza kostka przymierzałem Fluvala Nano 20W i była za słaba, wybrałem max specta 65W i mialem przynajmniej pole manewru. Zastanów się czy nie lepiej dołożyć i kupić coś mocniejszego od razu. W nowej kostce 75L brutto lampę mam ustawiona na 130W i widzę ze wszystko rośnie i ma się dobrze, na początku przełożyłem swojego maxspecta 65 ale szybko przekonałem się ze to za mało:)