Sprawdziłem dokładnie i mam 3,5 zwoja rury PEX Kisan 16 mm o przewodności 0,45W/(m*K) czyli około 6 metrów takiej rury jest zanurzone w wodzie. Ten czerwony Kisan jest dość elastyczny jak na rurę PEX i można to łatwo zwinąć. Nie masz co przeliczać po przewodnictwie, bo robisz z tego wymiennik woda-woda i działa on inaczej. U mnie różnica temperatur między CWU a akwarium to 20-25 stopni. Specjalnie tej rury w akwarium jest tak mało ponieważ chciałem aby nie udało się szybko podgrzać wody w akwarium ze wzglądu na możliwość wystąpienia awarii zaworu lub pomiaru temperatury (prawdopodobieństwo pewnie mniejsze niż w grzałce akwariowej, ale jednak). Do tego chciałem wydłużyć czas nagrzewania, aby zawór nie pracował zbyt często, jest to zawór kulowy. Nie wiem jaką masz pompę ciepła, ale jeśli z wymiennikiem gruntowym to szczerze polecam zrobienie sobie chłodzenia akwarium w taki sposób. Podczas chłodzenia pracują tylko dwie pompki obiegowe o łącznej mocy kilkudziesięciu watów i tu dopiero są oszczędności w porównaniu z chłodziarką do akwarium. Przy Twojej szerokości geograficznej chłodzenie może okazać się bardziej potrzebne. Jeszcze kwestia podpięcia ogrzewania, mam podpięte pod CWU dlatego, że ogrzewanie akwarium mam dostępne wtedy przez cały rok, a nie tylko wtedy gdy pracuje podłogówka. Do tego CWU jest swego rodzaju buforem o pojemności 300 litrów. Pompa nie pracuje a akwarium jest ogrzewane. Jeśli chcesz zrobić oddzielny obwód na ogrzewanie tak jak piszesz to moim zdaniem zysk z tego typu ogrzewania będzie żaden. Pompa ciepła pracuje z określoną mocą i u Ciebie raczej moc grzewcza pompy jest większa niż 3 kW. Nawet gdybyś zrobił wymiennik w akwarium o mocy 3 kW to przy grzaniu samego akwarium reszta mocy z pompy pójdzie w gwizdek.
Historia edycji
Sprawdziłem dokładnie i mam 3,5 zwoja rury PEX Kisan 16 mm o przewodności 0,45W/(m*K) czyli około 6 metrów takiej rury jest zanurzone w wodzie. Ten czerwony Kisan jest dość elastyczny jak na rurę PEX i można to łatwo zwinąć. Nie masz co przeliczać po przewodnictwie, bo robisz z tego wymiennik woda-woda i działa on inaczej. U mnie różnica temperatur między CWU a akwarium to 20-25 stopni. Specjalnie tej rury w akwarium jest tak mało ponieważ chciałem aby nie udało się szybko podgrzać wody w akwarium ze wzglądu na możliwość wystąpienia awarii zaworu lub pomiaru temperatury (prawdopodobieństwo pewnie mniejsze niż w grzałce akwariowej, ale jednak). Do tego chciałem wydłużyć czas nagrzewania, aby zawór nie pracował zbyt często, jest to zawór kulowy. Nie wiem jaką masz pompę ciepła, ale jeśli z wymiennikiem gruntowym to szczerze polecam zrobienie sobie chłodzenia akwarium w taki sposób. Podczas chłodzenia pracują tylko dwie pompki obiegowe o łącznej mocy kilkudziesięciu watów i tu dopiero są oszczędności w porównaniu z chłodziarką do akwarium. Przy Twojej szerokości geograficznej chłodzenie może okazać się bardziej potrzebne.
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.