W dniu 27.12.2021 o 06:09, dale napisał:Cóż powiedzieć - święta postaram się dziś.
- no może się skusisz , nie daj się prosić tyle razy .
W dniu 19.12.2021 o 10:56, dale napisał:Ostatnio zauważyłem jedną ciekawostkę, mianowicie, kupowałem korale z różnych miejsc. I z systemów zeowitowych o niskich nutrientach i z systemów zbliżonych żyznością do mojego. Przynosiłem osobiście lub odbierałem pocztą. Miałem świadomość że koral wymaga aklimatyzacji w nowym środowisku. Zakłądałem że korale z wody podobnej do mojej będą łatwiej miały. Ale moje obserwacje tego nie potwierdziły.
Jak to jest, powiedzcie, że korale z wody o zbliżonych parametrach, czy to od znajomego, czy ze sklepu, po wsadzeniu do wody przechodzą okres aklimatyzacji, grymaszą, potem zazwyczaj rosną, ale okres startu trwa jakiś czas, a korale przywiezione od Jadwigi, z tego co wiem, prowadzi je na zeowicie i parametrach dosyć wyśrubowanych, wsadzone do mojej wody, gdzie azot jest na poziomie do 15 a fosfor, jestem zadowolony, jak jest na poziomie 0,2 - 0,25, wsadzone do wody po wyrównaniu temperatury i przelaniu raz czy dwa, pompują się w ciągu kilku godzin. Czy to miękki, czy lps czy acropora.
Niewiele z tego rozumiem, jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy, to że zwierzaki są w bardzo dobrej kondycji i to ułatwia im start.
Jak to u Was wygląda?
I jak z obiecanymi zdjęciami - będziemy godni zobaczyć ?