Powiem Ci tak, i tyle będzie z mojej strony w tym temacie. Odnośnie światła znajdź fil SebaHolcera na YT z seafarm - jest film o świetle, jeśli da Ci coś do myślenia to super, jeśli nie to wróć do e-rybki i niech Ci panowie doradza lampę tak jak i filtr, zresztą od początku widać ze byłeś mocno nastawiony na tego maxspecta, więc było brać i sam byś stwierdził czy jest ok czy nie. (u mnie 75L brutto, 65L netto świece od 8 do 9h30 wschód, od 9h30 do 20h30 swieci 140W I od 20h30 do 22 zachód (zostaje mi 20W w zapasie narazie)
Odnośnie tego filmu z testem co wymieniłeś wcześniej, - opisze Ci ze swojego doświadczenia jeszcze raz: obie marki posiadałem aquael i tidal
Versamax 3: z plusów to tylko ze dosyć pojemny, następnie żeby dostać się do koszyków trzeba wyciągać rurkę zasysającą, wyciągasz koszyki i tak syf zostaje w środku (to samo Pan Kula zarzucił tidalowi), jak dłużej nie będziesz czyścił to pompę tak samo ciężko wyciągnąć (ten sam zarzut co do tidala), dużo zawyżona przepustowość
Tidal - pompa jest w akwarium (i owszem jest problematyczne dostanie się do pompy a to dlatego ze obudowa plastikowa jest dobrze i solidnie wykonana i co ma trzymać to trzyma), wodę ustawiasz na odpowiednim poziomie i skimmer działa jak ma działać, ja mam lustro wody na wysokości spływu kaskady i jest cacy (2,5cm od krawędzi zbiornika) , masz jedna dużą pokrywkę i masz dostęp bezpośredni do jednego koszyka, nie zdarzyło mi się żeby syf wylać do akwarium, po za tym ja koszyk wywalilem i powiększyłem jeszcze pojemność, dużo mocniejsza pompa jak versamax, te pokrętła co Pan Kula mówil, tak jak to rozebrał i zaczął tym wymachiwać to owszem lata to sobie, ale jak to masz pod woda wszystko jest jak należy i spełnia swoją role. Ja i tak nie mam z tym problemu żeby ściągnąć cala kaskadę i ja wymyć ja porządnie z boku.
ps. to jest tylko moje zdanie, test i opinie w tym filmie to tak samo jak i te haslo o tym ze pan w Daci wyprzedzi Twoje Bmw, może i tak dlaczego nie, ale jak wjedzie Ci w dupe twojego Bmw to co?