9 godzin temu, AnT napisał:A to komuś serwisujesz akwa że on zapytać nie może ?
Pewnie, że może. To mój przypadek. Z kolegą tak sobie rozmawialiśmy i wrzucił temat na forum.
Dziś w nocy miałem sporo czasu na przemyślenia z czego to wynika i jak zwykle pojawił się błąd człowieka.
Przy przekładce z mniejszego akwarium do większego na kilka dni odłączyłem część światła i spadła mi konsumpcja płynów. Wartość kH w zbiorniku mniejszym wzrosła.
Przed przełożeniem korali do większego zbiornika postanowiłem podpić kH w większym zbiorniku żeby korale miały mniejszą różnicę.
Mój brak wiedzy na czas przesiadki skutkował tym, że do podbicia kH w większym akwarium użyłem ATI PRO z pierwszej butelki.
Wlałem go dość sporo (ilości nie pamiętam) i za 24h dokonałem pomiaru kH wartość okazała się niewystarczająca więc znów dolałem płynu z butelki nr 1. O ile dobrze pamiętam to kH nie wyrównało się ale różnica była mniejsza.
Zrobiłem przesiadkę i pozbyłem się starych płynów. Otworzyłem nowe butelki żeby wszystko było równo.....
Po jakiś czasie pojawiło się ATI Plus i na stronach ATI informacja, że kH w ATI Pro jest w formie organicznej. Nie wiedziałem tego wcześniej. No i problem prawdopodobnie z tego wynika.
Nie jestem w stanie ustalić ile dokładnie podbiłem kH skoro jest w formie organicznej i kh uwalnia się po jakimś czasie. Testów na Ca nie robiłem przez pierwsze dwa miesiące od uruchomienia większego zbiornika zakładając nierozważnie, że wszystko jest ok. Problem wyszedł dwa miesiące po uruchomieniu większego akwarium po zrobieniu pierwszego ICP. A informacja od ATI, że ATI Pro ma organiczne formy węgla pojawiła się jeszcze później. Dziś nad ranem powiązałem te fakty.