Jano79 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2022 Cześć akwa założone 09.2020 (45*45*45) zasypane Blue treassure live sand. Z 5kg zuzylem Maks 3kg reszta leży w szafce. Ze względu na walkę z cyjano trochę tego piasku mi ubyło chciałbym dosypac. Pewnie z 1kg. Czy mogę zasypac tym z szafki czy znowu muszę kupić 5kg i resztę w kibel? Z góry dzięki za podpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 5 Lutego 2022 Godzinę temu, Jano79 napisał: Cześć akwa założone 09.2020 (45*45*45) zasypane Blue treassure live sand. Z 5kg zuzylem Maks 3kg reszta leży w szafce. Ze względu na walkę z cyjano trochę tego piasku mi ubyło chciałbym dosypac. Pewnie z 1kg. Czy mogę zasypac tym z szafki czy znowu muszę kupić 5kg i resztę w kibel? Z góry dzięki za podpowiedź Niedawno chyba był podobny temat. Przepłucz go w RO albo solance i do akwarium. To jest suchy piach. Nic się nie powinno dziać. Zawsze dla świętego spokoju możesz kupić paczuszkę za 50zł niż później się zamartwiać Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek87 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2022 Zakładam, że reszta piasku już wyschła więc przestał być żywy. Na twoim miejscu przepłukałbym go wodą RO i do akwarium. Swoją drogą ostatnio zastanawiałem się nad sensem kupowania żywego piasku w workach. Czy faktycznie jest tam coś więcej niż przetrwalniki bakterii i martwa organika. Sam też zakładałem akwarium na żywym piasku z worka, ale kolejny zbiornik raczej postawię na suchym z domieszką piasku z działającego zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 5 Lutego 2022 8 minut temu, Jacek87 napisał: Zakładam, że reszta piasku już wyschła więc przestał być żywy. Na twoim miejscu przepłukałbym go wodą RO i do akwarium. Swoją drogą ostatnio zastanawiałem się nad sensem kupowania żywego piasku w workach. Czy faktycznie jest tam coś więcej niż przetrwalniki bakterii i martwa organika. Sam też zakładałem akwarium na żywym piasku z worka, ale kolejny zbiornik raczej postawię na suchym z domieszką piasku z działającego zbiornika. Zastanawiam się np. nad piaskiem AF Bio Sand. Tam dodajesz do niego szczepy bakterii w buteleczkach. A co jeśli by do niego nic nie dolewać. Jak długo by mógł postać Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek87 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2022 46 minut temu, Aquaman napisał: Zastanawiam się np. nad piaskiem AF Bio Sand. Tam dodajesz do niego szczepy bakterii w buteleczkach. A co jeśli by do niego nic nie dolewać. Jak długo by mógł postać Zależy pewnie od składu szczepów bakterii w preparacie, ale wydaje mi się, że to taka sama opcja jak kupienie suchego piasku i dodanie bakterii innych firm lub domieszki piasku z innego działającego akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dream3r Zgłoś Napisano 5 Lutego 2022 Ja mam w wiaderku otwarte opakowanie CaribSea Arag-Alive Fiji Pink i też go sobie dosypuję, aby uzupełnić ubytki powstałe na skutek odsysania Cyjano, zielonych glonów. Przed dosypaniem płuczę solidnie w kranówcę, potem w RODI. Nic się z tym nie dzieje. Dosypuję małymi porcjami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach