Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

Godzinę temu, Aquaman napisał:

Ogólnie ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Bo na Stability jest napisane, że to są "szczepy" bakterii. 

Szczep - 1) grupa organizmów o wspólnym rodowodzie, która w procesie ewolucji uległa przekształceniu na różne gatunki   - czyli np. nitrosomonas, nitrobacter, czy jakies inne AOB/NOB. 

Dla mnie jeśli w Stability cokolwiek jest, to są tam głównie azotowe. Producent się nie chwali niestety szczepami tak jak np. ATM (zresztą mało który producent podaje łacińskie nazwy tego co niby ma być w butelce). Skały nie oczyszczają tak jak np. Biogro, woda jakos bardziej klarowniejsza po nich nie jest, przynajmniej ja nie zauwazyłem nic szczególnego,  na no3/Po4 w zasadzie wplywu zadnego tez nie zaobserwowalem.  200l baniak w którym moczy się skała, poł litra Stability, pozywka w postaci VSV....i zakwitu bakteryjnego tez nie było, mimo ze słoneczko do akwarium tez zagląda. Producent twierdzi, ze nie idzie ich przedawkować. I tu może mieć rację, bo faktycznie zakwitu nie miałem. Pytanie tylko czy to na pewno dobra cecha produktu ? Lać w nieskończoność i nic ?   Dla mnie osobiscie - Sachem Stability to efekt placebo - może na cykl azotowy działa, nie sprawdzałem jakoś szczególnie. Cykl azotowy jak zaskoczy to już w zasadzie się kręci. Pod warunkiem, że bakterie mają "papu". Ja po kilku dobrych litrach tych bakterii - zdecydowanie więcej ich nie kupię. 1l za 180zl -190zl ? To juz wole np. Special Blend od Microbe Life i jeszcze ~30zl na browara zostanie ;) A po tych przynajmniej baniak wygląda jakoś tak świeżej na drugi dzień od zastosowania. 

VDR

VDR

47 minut temu, Aquaman napisał:

Ogólnie ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Bo na Stability jest napisane, że to są "szczepy" bakterii. 

Szczep - 1) grupa organizmów o wspólnym rodowodzie, która w procesie ewolucji uległa przekształceniu na różne gatunki   - czyli np. nitrosomonas, nitrobacter, czy jakies inne AOB/NOB. 

Dla mnie jeśli w Stability cokolwiek jest to są tam głównie azotowe. Producent się nie chwali niestety szczepami tak jak np. ATM (zresztą mało który producent podaje łacińskie nazwy tego co niby ma być w butelce). Skały nie oczyszczają tak jak np. Biogro, woda jakos bardziej klarowniejsza po nich nie jest, przynajmniej ja nie zauwazyłem nic szczególnego,  na no3/Po4 w zasadzie wplywu zadnego tez nie zaobserwowalem.  200l baniak w którym moczy się skała, poł litra Stability, pozywka w postaci VSV....i zakwitu bakteryjnego tez nie było, mimo ze słoneczko do akwarium tez zagląda. Producent twierdzi, ze nie idzie ich przedawkować. I tu może mieć rację, bo faktycznie zakwitu nie miałem. Pytanie tylko czy to na pewno dobra cecha produktu ? Lać w nieskończoność i nic ?   Dla mnie osobiscie - Sachem Stability to efekt placebo - może na cykl azotowy działa, nie sprawdzałem jakoś szczególnie. Cykl azotowy jak zaskoczy to już w zasadzie się kręci. Pod warunkiem, że bakterie mają "papu". Ja po kilku dobrych litrach tych bakterii - zdecydowanie więcej ich nie kupię. 1l za 180zl -190zl ? To juz wole np. Special Blend od Microbe Life i jeszcze ~30zl na browara zostanie ;) A po tych przynajmniej baniak wygląda jakoś tak świeżej na drugi dzień od zastosowania. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.