Skocz do zawartości

Historia edycji

Opelin

Opelin

Patrząc na zdjęcie to nie ma w obsadzie korali które "ruszyły by" Ca. Wraz z tą całej resztą kH i Mg. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest przewaga miękasów i głównie spada mi Mg. Co nie znaczy, że nie spada Ca, bo Euphylie i patyki też mam.

Moim zdaniem brakuje KONKURENCJI w formie korali LPS/SPS. Więc popyt na Ca jest znikomy. - no może te glony wapienne, ale to ułamek cm2 główki korali LPS.

Na zdjęciach widać Sarco, Xenię i co najmniej kilka miękasów + ukwiały quadri. Nie ma co żreć Ca. Dorzuć jakąś Euphylię 3-4 główkową ( łatwą ) np pospolitą Para Ancorę i rób testy co 3-4 dzień. Ca musi spadać. 

Jeśli na soli Red Sea PRO masz kH na poziomie 7,5 to coś tu mocno nie gra. Zrób proszę test na kH, Mg i Ca tuż przed podmianą ( zakładam, że robisz co tydzień lub dwa).

Podaj wynik to chętnie rzucę okiem.

Swoją drogą skąd pomysł stosowania tak bogatej soli do tak prostej obsady na tak małym litrażu? 

Bogata sól sprzyja plagą, może warto rozważyć użycie zwykłej soli RedSea (tej niebieskiej) która swoją drogą ma takie kH przy zasoleniu 1,025/33PPT jak u Ciebie w chwili obecnej. 

Ja taką właśnie stosuję mając co najmniej 2x jak nie 3x większą masę koralową niż u Ciebie. Powoli nie nadążam z podmianami i pewnie zaraz mnie czeka Balling ale wciąż. To sporo większa obsada niż u Ciebie.

Opelin

Opelin

Patrząc na zdjęcie to nie ma w obsadzie korali które "ruszyły by" Ca. Wraz z tą całej resztą kH i Mg. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest przewaga miękasów i głównie spada mi Mg. Co nie znaczy, że nie spada Ca, bo Euphylie i patyki też mam.

Moim zdaniem brakuje KONKURENCJI w formie korali LPS/SPS. Więc popyt na Ca jest znikomy. - no może te glony wapienne, ale to ułamek cm2 główki korali LPS.

Na zdjęciach widać Sarco, Xenię i co najmniej kilka miękasów + ukwiały quadri. Nie ma co żreć Ca. Dorzuć jakąś Euphylię 3-4 główkową ( łatwą ) np pospolitą Para Ancorę i rób testy co 3-4 dzień. Ca musi spadać. 

Jeśli na soli Red Sea PRO masz kH na poziomie 7,5 to coś tu mocno nie gra. Zrób proszę test na kH, Mg i Ca tuż przed podmianą ( zakładam, że robisz co tydzień lub dwa).

Podaj wynik to chętnie rzucę okiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.