jacekS Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2025 (edytowane) Gdyby ktoś powiedział mi 3 lata temu że mój eksperyment będzie trwał tak długo to bym się uśmiechnął. Dzisiaj mogę powiedzieć że da się utrzymać 50 litrowy ocean, aczkolwiek jest to bardzo trudne i wymaga codziennej kontroli . Nadal mam sporo problemów z utrzymaniem niektórych LPS ów a z drugiej strony rośnie i ładnie rozwija się Milka czy Montipora. Nie ważne, dzisiaj zauważyłem ikrę błazenków. Edytowane 8 Marca przez jacekS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekS Zgłoś Napisano 16 Września 2025 Zrobiłem testy ICP tym razem w Tritonie Fluval Evo - 16.09.2025 (B-lmreZR) 2.csv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekS Zgłoś Napisano 10 godzin temu Miął kolejny rok więc wrzucam aktualizację To już 4 lata i tak na rocznicę kupiłem sobie wczoraj kilka SPSów. Tak na spróbowanie bo w takim litrażu utrzymanie stałych parametrów to prawdziwe wyzwanie. Wczoraj w sklepie pokazałem filmik z mojego zbiornika i skoro fachowiec powiedział że jest dobrze to postanowiłem zrobić krok dalej. Zobaczymy Przez ostatni rok pojawili się niechciani goscie: slimaki osiadłe, valonia i aiptasia. Na apitasię kupiłem krewetki ale nie mogłem ich utrzymać (ginęły w tajemniczych okolicznosciach). Na valonię kraba i pewnego dnia znalazłem go martwego. po tym wypadku jeszcze raz kupiłem krewetki i żyją sobie szczęśliwie. Czy to możliwe żeby mitrax zabijał krewetki? Ze starych problemów: glony i za niski poziom nutrientów co pewnie ma wpływ na pojawianie się glonów bo test na NO3 czasami się nawet nie zabarwi a PO4 (jest 0,07) skoczy nieznacznie to już jest problem. Myślicie że to ma sens? Wyrzuciłem odpieniacz i zosało tylko refugium i nadal bez zmian. Ponieważ ostatnio ktoś powoływał się na mój zbiornik i padło stwierdzenie że nie skończyło się to sukcesem to postanowiłem że się poświęcę, kupiłem żółty filtr i nagrałem krótki filmik. Będę wdzięczny jeżeli powiecie mi co myslicie o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach