Skocz do zawartości
jacekS

„Mój pierwszy raz” 52l.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś powiedział mi 3 lata temu że mój eksperyment będzie trwał tak długo to bym się uśmiechnął. 
Dzisiaj mogę powiedzieć że da się utrzymać 50 litrowy ocean, aczkolwiek jest to bardzo trudne i wymaga codziennej kontroli .

Nadal mam sporo problemów z utrzymaniem niektórych LPS ów a z drugiej strony rośnie i ładnie rozwija się Milka czy Montipora.

Nie ważne, dzisiaj zauważyłem ikrę błazenków.  

Edytowane przez jacekS (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miął kolejny rok więc wrzucam aktualizację

To już 4 lata i tak na rocznicę kupiłem sobie wczoraj kilka SPSów. Tak na spróbowanie bo w takim litrażu utrzymanie stałych parametrów to prawdziwe wyzwanie. Wczoraj w sklepie pokazałem filmik z mojego zbiornika i skoro fachowiec powiedział że jest dobrze to postanowiłem zrobić krok dalej. Zobaczymy

Przez ostatni rok pojawili się niechciani goscie: slimaki osiadłe, valonia i aiptasia. Na apitasię kupiłem krewetki ale nie mogłem ich utrzymać (ginęły w tajemniczych okolicznosciach). Na valonię kraba i pewnego dnia znalazłem go martwego. po tym wypadku jeszcze raz kupiłem krewetki i żyją sobie szczęśliwie. Czy to możliwe żeby mitrax zabijał krewetki?

Ze starych problemów: glony i za niski poziom nutrientów co pewnie ma wpływ na pojawianie się glonów bo test na NO3 czasami się nawet nie zabarwi a PO4 (jest 0,07) skoczy nieznacznie to już jest problem. Myślicie że to ma sens? Wyrzuciłem odpieniacz i zosało tylko refugium i nadal bez zmian.

Ponieważ ostatnio ktoś powoływał się na mój zbiornik i padło stwierdzenie że nie skończyło się to sukcesem to postanowiłem że się poświęcę, kupiłem żółty filtr i nagrałem krótki filmik.

Będę wdzięczny jeżeli powiecie mi co myslicie o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi