1 godzinę temu, Arek77 napisał:Myślę, że problem, że wzrostem glonów w sumpie to nie tylko światło. U mnie przez kilka miesięcy glony pięknie rosły, podwajając swą masę co ok 10 dni przy zwykłej białej lampce led 10W (barwa ciepła) . W pewnym momencie wzrost został zahamowany, glony stały się kruche i praktycznie nie przyrostałt mimo podwojenia mocy światła i wprowadzenia innych widm. Dodam, że na ICP nie ma większych braków, a nutrieny są ba tym samym poziomie.
Ja jak miałem te lampy tetra to makroglony były równo oświetlone , przy no3 15 do 25 a po4 0,03 co tydzień oddawałem wiaderko 7l do zoologicznego . ICP do tej pory nie robiłem , w baniaku mam praktycznie same makroglony i to na nich się skupiam , koralowce i Ryby karmie ile wlezie a i tak dozuje kno3 i NP plus . Niektóre makroglony przy no3 poniżej 15 i po4 poniżej 0,1 nie chcą rosnąć a w temperaturze 27 stopni się rozpuszczają . Również jak zasolenie jest powyżej 1,025 nie chcą rosnąć . Każdemu się wydaje że to tylko glony , ale też mają swoje wymagania w stosunku do Kh , Gh i Ca .
Ps : przy 6 godzinach oświetlenia nie ma szans na dobry rozrost makroglonow , a tu mówimy jeszcze o halogenie , który świeci jak świeci.