Skocz do zawartości
Muniek

żarnik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy żarnik ma jakiś termin ważności chodzi mi o to, czy można go kupić i żeby sobie poleżał na półce np.rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwyzej jak zzielenieje troche to w Auchanie

sa szkolenia jak sie uzdatnia rozne towary :)

a tak powaznie to bedzie dzialac nawet po 2 latach.

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok zapewne nie stanowi problemu i zarnik polezy, ale zastanowiłbym sie nad zasadnością takiego zakupu i zamrozenia gotówki bo:

1. za rok moze juz inne rozwiązania będą znacznie lepsze niz HQI

2. za rok zarnik ten bedzie kosztował połowę tego co teraz

3. w miedzyczasie zmienisz koncepcje co do temp. barwowej i zamiast 10k K będzie ci pasować 20k K a tu w szafie lezy niestety 10k K

4. za rok bedziesz mial akwarium 2000 l i zarnik trzeba 400 W a tu lezy tylko 150W czy 250W

Tak czy inaczej jedynie okazyjnosc ceny w tej chwili przemawia za zakupem i odlozeniem zarnika, chyba ze go juz masz i chcesz tylko przelozyc zalozenie akwarium - ale za rok i tak będzie to co pialem w pkt 4 czego ci życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andy masz rację zastanawiam się bo allegro jest Pacific Sun 10000K za 69 zł. czy go nie kupić na zapas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muniek ten palnik do wsadż co najwyżej do holendra :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego tak piszesz?

Przez pierwsze 2 msc jest calkiem calkiem.

:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raffy :)

Żarnik PS 10KK nie jest cieplejszy niż inne zarniki 10kk na rynku - porównywaliśmy do BLV, Sylvani, AM(z poprzedniej serii), Aquaconnecta(jest bardziej zielony). Jest wiele zbiorników wyglądających bardzo ładnie na tych żarnikach - nie wiem czy go masz, czy miałeś (nie pytam czy bedziesz miał :)

ale to co mówię , to mówię z autopsji.

Wszystko zależy od tego:

- jaka osbada zbiornika(miękkie czy raczje twarde - miękkie i wyglądają i rosną lepiej pod 10KK)

- ile aktyniki i jaka

- gusta - a tymi jest jak z d... każdy ma swoją własną. :)

Prosze bardzo - ta rafka od nas z firmy - zdjęcia zmieniają się co 6 sekund:

http://www.reefshop.pl/1/Html/zestawy2.html

A ze do holendra też się na da - to już inna sprawa. Natomiast do morskiego z odpowiednio silną aktyniką jak najbardziej.

Zwróć uwagę na pewne trendy - w Hameryce baniaki stoją w większości na 6500K + UHO(aktynika)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku

nie wątpie że nie jest bardziej żółty niż inne 10-tki

na 300w HQI przy 100w Aktyniki w moim akwarium zrobiło sie żółto, i to bardzo ;/ ciekaw jestem jak świeci 14 000 lub 20 000

P.S palnik kupiłem z ogłoszenia na forum, myślałem że zrobiłem dobry interes, dałem za niego 82zł ale teraz patrze że mozna jeszcze 20zł taniej :)

cóż może wtrafi kiedys do refugium, moze jakiś kolega, który ma holendra bedzie potrzebowac...

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.