56 minut temu, dale napisał:Jeżeli puścisz spływ bez tłumienia, i rewizja będzie działała pod granice maksimum wydajności to jakoś to może działać, pamiętaj że z czasem przelot się może zwężać, zarastać. Działać to będzie. Ale w przyszłości będziesz na to sarkał. Jak masz powrót przez komin, to zrób dwie rewizje o różnej wysokości, wtedy jedna będzie przyjmowała 100% a spływem i drugą rewizją będziesz regulował poziom wody. Dodatkowo, powrót po drugiej stronie da Ci lepsze mieszanie wody i obieg. No i w sumpie będzie lepiej rozmieszczone wszystko, to znaczy odpieniacz będzie na drodze przepływu pomiędzy rollermatem a pompą (albo złoża - nie wiem jaką filtrację planujesz).
Jak bym uważał że ten projekt ma szanse działać optymalnie, to bym się nie odzywał
Ciekawa propozycja...
Na razie przerobiłem spływ wody na 32 średnicę a rewizję na 25. Jak to nie podziala to skracam rewizję i puszczę ją do obiegu wody. Rozmawiałem z właścicielem coral house. I pokazywał mi u siebie obieg wody na pompie 10000. Rury miał 32. Woda kręciła się także u mnie też powinno zadziałać.