Skocz do zawartości
Myfg

Aqua Medic PH 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Używam wyżej wymienionej pompy do odpieniacza Weipro 2011 i niestety jest głośna a wlot do odpieniacza mam puszczony przez zawór który jest przykręcony do połowy (wtedy zaczyna odpieniać) i z tąd moje pytanie chce wymienić na PH 2000 i zawór odkręcić tylko czy to mam sens, napewno pobór mocy jest mniejszy prawie o połowe ale czy PH 2000 jest cicha i będzie różnica. Proszę o pomoc !!

Pompa wystawiona jest na Alegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O pompach AquaMedic zapomnij... one sa glosne od urodzenia. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Jesli chcesz aby Weipro dobrze odpienial to ratuje ciebie tak jak MarcinW nadmienl pompa z wirnikiem igielkowym albo wlozenie do odpieniacza kostki od odpieniacza napedzanego pompa powietrza i w ten sposob zwiekszenie ilosci produkowanej piany. Przeszukaj forum. Juz byla na ten temat dyskusja.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam.

Kostki lipowe sa najcichsze , po zatym wytwarzaja najdrobniejsze pecherzyki powietrza , wymienia sie je raz w miesiacu (nie sa drogie) .

Przy moim starym akwarium moglem spac w nocy:)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

ze wzgledu nato ze dziala ciszej , nie bede sie przerzucal na pompke igielkowa .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

maxi -jet`a 1000l/h , zaraz klikne fotke jak to zrobilem :D

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

a.JPG

b.JPG

c.JPG

d.JPG

e.JPG

U mnie ida dwie kostki , ktore sie znajduja oczywiscie w srodku odpieniacza(na zdjeciu nie sa widoczne , poniewaz jeszcze paczka nieprzyszla z Niemiec -zamowilem 50 szt. :D;)

Pompa (maxi-jet) pompuje wode do odpieniacza , nie wydaje bombelkow powietrza dodatkowo , chociaz mozna bylo zrobic tez i tak , gdyby byla taka potrzeba :D ale dwie kostki podlaczone pod pompe Wissa lub jakis maly kompresor jada na maxa :D dziala wszystko zadowalajaco :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam PH2500 bez wirnika igiełkowego i z Weipro 2011 naprawdę działa dobrze, odpieniacz wypluwa ciemną pianę bardzo ładnie (tyle że ustawienie tej maszyny trwało tydzień) dopiero zastosowanie zaworka pomogło, zmniejszyła się wydajność pompy i zaczął pięknie odpieniać. Mam jeszcze jedno pytanko co sądzicie o pompach AquaBee są dogie ale może za to ciche ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jest problem zeby je kupic

sam chcialem ale w dwoch sklepach stwierdzili ze neistety dystrybutor nie potrafi sprowadzic :D

i niestety kupilem ph2000 aquamedica i jestem lekko zawiedziony

chodz juz do buczenia sie przyzwyczailem i jakos sie wysypiam

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Tunze 3110/2 na ebay mam nadzieję że będzie lepszy wszyscy go tak zachwalają więc do sprzedania jest także Weipro 2011 przerobiony do pracy z pompą PH 2500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcecie kupic AquaBee to tylko tutaj:

http://www.euroaquaristikshop.de/shop/

Chyba najtansze miejesce jakie znalazlem.

Generalnie maja jeszcze sporo innych rzeczy, ktore nie kosztuja tak duzo jak w innych sklepach.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kupiłem Tunze czekam na przesyłkę zobaczymy co jest warty ten odpieniacz ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.