Skocz do zawartości
alef

cyjano i filtrowanie odessanej wody

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie oto pytanie.

Odsysam cyjano ze skał - wraz z jakąś tam ilością wody. Następnie filtruję wodę przez watę akwarystyczną i wlewam z powrotem do akwa.

Czy to nie jest czasem metoda dająca odwrotny efekt ? Czy jak sie rozbija te gluty cyjano to one nie uwalniają do wody jakiś zarodników itp tak drobnych że spokojnie mogą sobie przelecieć przez watę i wrócic do akwa ?? A potem rozmanażać się do woli ???

z gory dzieki za odp.

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One i tak sa wszedzie w wodzie i tylko czekaja na okazje :) Zobacz czy ci sie detrytus na skalkach nie zbiera i czy one czasem na tym nie żeruja.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyjano pojawia mi sie na glonach nizszych - zielonych. Walcze z tymi glonami i jest ich coraz mniej - ale jak tylko sie gdzies pojawiaja to od razu na nich pojawia sie cyjano.

na czystej skale nie widac.

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stosuj te metode przy podmianie wody, lub pompka i zasobnik z weglem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo odsysanie takich rzeczy jak Cyjanobakterie to walka z wiatrakami. Odsysajac je pozostawiasz przestrzen o dogodnych warunkach rozwoju dla nich i one zaraz z powrotem ja zajmuja - nie sprawia to problemu organizmom, ktore w 20 minut dubluja swoja populacje. Na dodatek nigdy nie pozbedziesz sie ich w 100 procentach. W kazdym baniaku sa przedstawiciele Cyjanobakteri, tyle ze w znikomej ( niewidocznej dla oka) ilosci.

Postaraj sie pozbyc glonow ( najwyrazniej stwarzaja dobre srodowisko dla Cyjanobakterii) i czekaj.

U mnie Cyjanobakterie byly problemem przez blisko 8 miesiecy, pojawiajac sie wysypami co dwa - trzy tygodnie. Potem same przestaly - wydaje mi sie, ze baniak po prostu "dojrzal" w 100%. Pozdrawiam,

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich,podepne sie pod ten temat.odsyssanie mechaniczne form komorkowych faktycznie niewiele nam pomaga ,mnie trapi juz ta plaga od wielu miesiecy,mam zatem pytanie do starych i doswiadczonych wyjadaczy tego forum:

1.jaki ma wplyw na te bakteryjne organizmy ilosc rozpuszczonych zwiazkow przemiany materi?u mnie stosowanie wegla przez okres 3 tygodni nie przynioslo zadnych skotkow!2.jak duzy wpyw sprzyjajacy takim plagom maja zle parametry szczegolnie te ktore sa odpowiedzialne za zasadowosc slonej wody?

czym tecjano sie zywia iz atakuja w takiej ilosci?-w czym dostarczamy im "pozywienia"serdecznie pozdrawiam forumowiczow

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,problemy z cyano znam od 10 lat(od tylu interesuje sie morszczyzna),jest to jedno z najwiekszych plag w akwarium,wegiel raczej nie pomoze,moga pomoc czeste podmiany wody+mocna cyrkulacja,ew uzycie kontrowersyjnego anti reda z Aqua medic,scisle wg instrukcji,i z bardzo silnym odpienianiem wody,pomaga w 99 procentach,cjano to nie glony tylko bakterie,wiec moga pojawic sie nagle i zniknac nagle,detrytus,osad na skalach,stare zarniki,lub swietlowki tylko wspomoga ich przyrost

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.